Съветът на ЕС днес отново не прие решения, свързани с овладяването на високите цени на енергията. Предвижда се следващото извънредно заседание да бъде свикано през ноември, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от кореспондент на БТА. 

Енергийните министри, които все още нямат единна позиция за намесите на пазара полагат усилия да се споразумеят за общите покупки на газ на равнище ЕС, мярка, по която има консенсус.

Еврокомисарят отбеляза, че държавите от ЕС проявяват силен интерес към възможността за общи европейски доставки на газ. Ако през ноември страните утвърдят решение да доставят газ заедно, мярката ще влезе в сила от следващия отоплителен сезон, поясни Симсон.

По думите на ерокомисаря продължава подготовката за въвеждане на гъвкав ценови таван при търговията с газ. Тя добави, че до края на март се предвижда да бъдат изготвени показатели за определянето на разумни пазарни цени на газа.

"Най-ефикасният начин за понижаване на цената на газа в ЕС е посредством съвместни покупки", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от ДПА, при пристигането си в Люксембург, където се проведе поредната среща на ЕС. 

Министърът на индустрията на Чехия Йозеф Сикела (страната му председателства ротационно ЕС) на свой ред каза, че енергийните министри са постигнали съгласие ЕС да съсредоточи усилия към общи покупки на природен газ.

Към този момент е постигнато и широко съгласие за установяване на динамичен коридор като вариант за ограничаване на цените на природния газ, заяви още Сикела, цитиран от Ройтерс.

Чешкият министър каза, че на 24 ноември ще има извънредна среща на енергийните министри, на която да бъдат приети новите пазарни правила.

Министърът на енергетиката Росен Христов отбеляза, че България поддържа предложението за общо договаряне на доставките на газ за ЕС, както и въвеждане на таван за цената на това гориво, ако ограничението засяга всички вносни количества.

Енергийна помощ за Украйна

Спешно е ЕС да помогне за възстановяването на унищожената от руските въздушни удари енергийна инфраструктура в Украйна, настоя Кадри Симсон. Тя уточни, че от дарения вече са събрани 20,5 милиона евро, но има нужда от повече средства за подкрепа на украинската енергетика.

Еврокомисарят отчете, че от унищожаването на 30 на сто от украинската енергийна система страда и съседна Молдова, която е внасяла украински ток. Властите в Кишинев са били уведомени, че доставките от "Газпром" ще бъдат ограничени допълнително, съобщи Симсон. По нейните думи това е поредно доказателство, че Москва използва енергията като оръжие.