Еврокомисията ще предложи по-късно тази седмица "динамичен" таван на цената на газа в ЕС и задължителни ограничения на възможните дневни пазарни флуктуации, според проектопредложение, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според идеята, който тепърва трябва да бъде одобрена от правителствата, Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) ще бъде натоварена да създаде до 23 март 2023 г. ценови показател за втечнения природен газ, който се ползва най-много в ЕС.

Комисията освен това препоръчва потенциални намеси на нидерландския хъб TTF, който се ползва широко в Европа за договори и хеджиране.

Като последна възможна стъпка ЕК ще предложи налагане на "динамичен" пазарен таван на природния газ на спотовия пазар при специфични условия.

Мерките не трябва да засягат сигурността на доставките и нормалното функциониране на пазарите на енергийни деривати, нито да доведат до повишаване на потреблението, се посочва в предложението.

Промените ще важат за не повече от три месеца, а другите газови хъбове в ЕС ще бъдат свързани с коригираната цена на хъба TTF с "динамичен ценови коридор".

До края на януари търговските платформи в ЕС трябва да установят граници, в които цените на енергията могат да се движат нагоре и надолу в рамките на един ден.

Лидерите на ЕС ще обсъждат проблема по-късно тази седмица, а сред страните членки все още има сериозни разногласия, посочва Ройтерс.