Германският министър на икономиката Роберт Хабек обвини руския президент Владимир Путин в "лицемерна игра" заради намаляването на газовите доставки от Русия заради, както Москва каза, проблеми с ремонтирана турбина, която е в Германия, предаде ДПА.

Руската енергийна компания "Газпром" обяви, че от сряда ще съкрати притока на синьото гориво по тръбопровода "Северен поток 1". По този повод Хабек каза за ДПА: "Няма технически причини за орязването на доставките. Турбината е готова да бъде доставена в Русия".

По думите на министъра експортната документация на "Сименс енерджи" е готова, но руската страна отказва да изготви импортната документация. От енергийния клон на "Сименс" са потвърдили, че са в готовност да транспортират ремонтираното съоръжение незабавно след изработването на нужните документи.

"Русия нарушава договори и обвинява други", констатира Хабек и добави: "Путин играе "лицемерна игра".

Кремъл отхвърли критики на германския канцлер Олаф Шолц, изразени по-рано, относно надеждността на Русия като доставчик на природен газ. "Тези изявления са в абсолютно противоречие с действителността и историята на доставките", каза днес пред Интерфакс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА. Той подчерта, че Русия няма интерес да спира потоците природен газ към Европа и че тя е "отговорен газов доставчик и каквото и да се говори от Европейската комисия, в европейските столици или в САЩ, Русия е била и остава страната, която до голяма степен гарантира енергийната сигурност на Европа".

Маршрутът на "Северен поток 1" и връзката му с газопроводите "Опал" и НЕЛ (North European Natural Gas Pipeline - NEL)

Карта: Уикипедия

Песков заяви, че положението може да се промени, ако ЕС продължи да засилва санкциите срещу Русия. Относно доставките по "Северен поток 1" Песков увери, че новата турбина ще бъде инсталирана, щом като от "Сименс енерджи" предоставят съответните документи. Говорителят на Кремъл намекна, че има и други повреди по "Северен поток 1" и че това е добре известно на "Сименс".

ЕС решава за икономиите на газ

Рано тази сутрин ДПА, като се позова на дипломати, съобщи, че страните членки на ЕС са постигнали съгласие по спешния план, целящ да се намали въздействието на потенциално пълно спиране на доставките на руски природен газ за Европа.

Планът предвижда доброволно намаляване с 15 процента на потреблението на природен газ в страните членки от 1 август 2022 г. до 31 март догодина. В допълнение ще бъде създаден механизъм, който ще задейства тревога на територията на целия ЕС в случай на голям недостиг и който ще въведе обвързващи цели за спестяване.

Еврокомисарят по енергийните въпроси Кадри Симсон заяви (в тона на Берлин), че съобщението на руския газов гигант "Газпром", че ще намали допълнително доставките за Европа тази седмица, е политически мотивирано. Тя оспори твърдението на компанията, че е ограничила доставките заради наложително спиране на работата на турбина.

"Знаем, че няма техническа причина да се прави. Това е политически мотивирана стъпка и трябва да сме подготвени за нея. И точно поради тази причина превантивното намаляване на нашето търсене на газ е мъдра стратегия", каза еврокомисар Симсон при пристигането си за срещата на енергийните министри на страните от ЕС в Брюксел, цитирана от Ройтерс. 

Новото драстично съкращаване на доставките на газ, обявено от "Газпром", е "допълнително доказателство", че Европа трябва "възможно по-скоро да намали зависимостта си от руските доставки", заяви на свой ред чешкият министър на енергетиката Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС.

"Единството и солидарността са най-добрите оръжия, които имаме срещу (руския президент Владимир) Путин и съм сигурен, че ще покажем това днес", каза Сикела, цитиран от Франс прес.