Българската страна изразява принципна подкрепа на заложените в Плана REPowerEU мерки за намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива и обединяване на усилията за постигане на по-устойчива енергийна система и гарантиране на енергийните доставки за Европейския съюз (ЕС), както в представения на 20 юли 2022 г. пакет на ЕК "Спестяване на газ за подсигуряване на зимата". Това е съществената част от официалната българска позиция, която ще бъде изразена на насрочената за вторник, 26 юли, извънредна среща на енергийните министри на ЕС, съобщи БТА, като се позова на Министерството на енергетиката.

С оглед подготвеността на ЕС в случай на пълно спиране на газовите доставки от Русия още през 2022 г., предложенията от пакета на Европейската комисия (ЕК) са в правилната насока, при съобразяване с националните специфики и стартовите позиции на всяка държава членка, както и предоставяне на необходимата гъвкавост за постигане на амбициите, допълват от енергийното ведомство.

Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото, твърди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

"Дори държави членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар", каза по-рано Фон дер Лайен пред германската агенция преди насрочената за утре извънредна среща на енергийните министри на ЕС.

Известно е, че иберийските държави - Испания и Португалия, които не купуват газ от Русия, първи се обявиха против мерките на ЕК за доброволно намаляване на потреблението на газ от август до април идната година с най-малко 15 на сто спрямо средните нива на потреблението през последните пет години, като се допускат допълнителни (задължителни) ограничения в случай на сериозна криза. Португалското правителство например нарече плана "несъстоятелен" и каза, че потреблението на газ е "абсолютна необходимост". Но не са само те: Дания, Франция, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Полша, Гърция също имат резерви.

Икономиките на ЕС са тясно преплетени, отбеляза Фон дер Лайен, подчертавайки, че газова криза ще засегне всяка страна членка под една или друга форма.

"Ето защо е важно всички държави членки да ограничат търсенето, всички да съхраняват повече и да споделят с онези членове, които са по-засегнати", подчерта Фон дер Лайен.

Въпреки отпора от някои страни Фон дер Лайен изрази увереност, че предложенията в крайна сметка ще получат одобрение.

Какви могат да са изключенията в преработения план

Ройтерс съобщи, че в Брюксел се обсъжда преработен, смекчен, вариант на предложението за икономии. Предвижда се да се запази доброволната цел за повсеместно пестене на синьо гориво, но задължителните цели ще са различни за страните. Например държавите, които нямат връзки с газопреносните мрежи на ЕС, ще бъдат освободени от целите - такива страни са островите Ирландия и Малта; онези пък, които имат големи обеми на складиран газ могат да въведат по-ниски цели за съкращаване на потреблението.

Износителите на газ също могат да бъдат облекчени, както и тези, които не разчитат на руския газ. Франция например държи на това - бъдещите цели трябва да вземат предвид капацитета за износ на всяка страна, заявиха френски официални представители преди планираната за вторник среща на европейските енергийни министри в Брюксел.

Критично важни сектори като химическата промишленост и металургията също могат да попаднат в изключенията от плана на ЕК.