Главният изпълнителен директор на руската държавна петролна компания "Роснефт" Игор Сечин, заяви, че Китай е обещаващ пазар за руския износ на втечнен природен газ (ВПГ), който в бъдеще може да достигне мащаб, сравним с износа на тръбен газ.

През настоящата година се очаква Русия да изнесе над 15 милиарда кубични метра газ за Китай през тръбопровода "Силата на Сибир", достигащ до Китай.

Предвижда се още китайският пазар на газ да отбележи бърз растеж в бъдеще, удвоявайки потреблението си до 660 милиарда кубични метра до 2040 г. За сравнение, към момента китайското газово потребление достига 380 милиарда кубични метра, каза още Сечин по време на руско-китайски енергиен форум, цитиран от Интерфакс и БТА.

По думите на шефа на "Роснефт", "обемът на тръбните доставки на газ от Русия за Китай ще надхвърли 100 млрд. куб. м годишно в обозримо бъдеще, а потенциалът на руската ресурсна база значително надвишава тези обеми".

Само "Роснефт" има повече от 2 трилиона кубични метра газови запаси, разположени в Източен Сибир и Далечния изток на Русия, които потенциално биха могли да бъдат изнесени в Китай, добави Сечин.

От китайска страна на форума се изказа и Дай Хулян, председател на борда на директорите на "Чайна нешънъл петролиъм корп" (China National Petroleum Corp - CNPC). Той коментира руските намерения за засилване на газовите доставки към страната му, като каза, че изграждането на новия газопровод "Силата на Сибир 2" в Далечния изток на Русия, както и изпълнението на проекта "Арктик ВПГ-2" (Arctic LNG-2), трябва да бъдат ускорени.

Междувременно е необходимо да се гарантира сигурността на доставките, добави китайският представител.