Европейският съюз, Израел и Египет подписаха споразумение за увеличаване на доставките на втечнен природен газ за страните от ЕС, информира АП, на която се позова БТА. Договорът е подписан на енергиен форум, който се провежда в Кайро.

Целта на сделката е да бъде намалена зависимостта на ЕС от руските газови доставки на фона на войната в Украйна.

Споразумението предвижда израелски газ да бъде транспортиран през територията на Египет, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В арабската страна са изградени съоръжения за втечняване на природен газ, което ще позволи транспортирането му по море до пристанища на страните от ЕС.

Сделката предвижда Европейският съюз да окаже помощ на Египет и Израел за увеличаване на добива на природен газ и при проучванията в териториалните води на двете държави за находища на синьо гориво.

До момента не са огласени конкретни количества газ, които ЕС ще внася от двете страни, отбелязва АП. По-рано обаче стана известно, че ЕС се надява да внася от района около 17 млрд. куб. метра газ на година.

Израел се превърна в износител на природен газ през последните години след разкриването на значителни крайбрежни залежи.

По време на вчерашното си посещение в Израел италианският премиер Марио Драги пледира за по-голяма енергийна автономност. Искаме да намалим зависимостта си от руския газ, каза той. Работим, за да използваме газовите ресурси на Източното Средиземноморие и да развиваме възобновяемите източници на енергия.