Европейският съюз (ЕС) се надява да внася най-малко 17 милиарда кубични метра природен газ след сключването на тристранно споразумение с Египет и Израел, заяви комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи в интервю за в. "Ал Ахрам", предаде БТА.

Очаква се документът да бъде подписан при посещението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Кайро в средата на юни. Визитата ще съвпадне с министерската среща на страните от Източносредиземноморския газов форум, в който участват Египет и Израел.

"Това ще ни изведе на напълно ново ниво на партньорство, като Египет ще се превърне в надежден и дългосрочен доставчик на енергия за общността," изтъкна Вархеи, който посети Кайро и се срещна с държавни лидери, включително с президента Абдел Фатах ас Сиси.

Споразумението предвижда доставка на израелски газ след втечняването му в египетските инсталации "Едко" и "Дамиета", които са единствените по рода си съоръжения в Източното Средиземноморие. Северноафриканската държава вече има споразумения с Израел и Кипър за внос на газ, който да бъде втечняван и реекспортиран.

През последните години в Египет бяха открити редица петролни и газови находища, сред които масивното газово поле "Зохр" в Средиземно море. Страната постигна самодостатъчност по отношение на нуждите си от синьо гориво в края на 2018 година и има за цел да се превърне в регионален енергиен център.

Египет разполага и с излишък от електроенергия от над 25 процента. През октомври правителството сключи тристранно споразумение с Гърция и Кипър за свързване на електропреносните мрежи.

ЕС и Египет си сътрудничат и в областта на продоволствената сигурност. Блокът предоставя 75 милиона евро за увеличаване на капацитета за съхранение на пшеница в северноафриканската държава и 25 милиона евро за подпомагане на малки и средни земеделски стопанства, посочи еврокомисарят. Финансирането е част от обявения вече пакет от 225 милиона евро за страните от Северна Африка, предназначени за справяне с рисковете от продоволствена криза.