Икономическата зона "Суецки канал" се договори с германската компания "Н2 индъстрис" (H2 Industries) за изграждането на завод за преработка на отпадъци в зелен водород, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей". Предвижда се специализираната в технологии за съхранение на енергия фирма да инвестира около четири милиарда долара.

Меморандумът за разбирателство за осъществяването на проекта беше подписан от ръководителя на икономическата зона Йехя Заки и изпълнителния директор на "Н2 индъстрис" Михаел Щох по време на шестото издание на конференцията за развитие на индустрията "Кан", провеждаща се в новата административна столица на Египет.

Капацитетът на завода ще бъде 300 000 тона зелен водород годишно. Очаква се да бъдат преработвани четири милиона тона отпадъци всяка година.

Икономическата зона "Суецки канал" е подписала общо шест меморандума за разбирателство за проекти за производство на водород и зелено гориво. Следващата стъпка е провеждане на проучване за осъществимост, като договор се очаква да бъде сключен по време на Конференцията по климата на Организацията на обединените нации през 2022 г. (КОП27), която ще се проведе през ноември в египетския курорт Шарм ел Шейх.

В края на декември м.г. министърът на електричеството и възобновяемите енергийни източници на Египет Мохамед Хамед Шакер обяви 2022 за година на зеления водород. По думите му целта на Египет е да използва слънчева и вятърна енергия за производството на екологичното гориво, смятано за гориво на бъдещето.