Реализацията на проекта за междусистемна газова връзка България - Гърция, започнат преди близо 12 години - през 2009 г., приключва успешно, след като получи тласък през последните шест месеца. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени.

Днес на газоизмервателна станция край Комотини се проведе церемония по откриване на интерконектора. 

"Това, което откриваме сега тук, не е просто един газопровод, транспортиращ природен газ, а важен енергиен мост, който ще обедини географския юг със севера, като първоначално ще сближи Гърция с България, Атина със София", заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, на церемонията по откриване на новия газопровод, свързващ град Комотини в Северна Гърция със Стара Загора в Южна България.

Гръцкият премиер добави, че важността на газопровода за двете страни проличава и от присъствието в Комотини днес на българския премиер Кирил Петков.

Интерконекторът е ключов енергиен мост, важен не само за Гърция и България, но и за Балканите и Европа, заяви още Мицотакис. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Снимка: БТА

Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона, каза на свой ред премиерът в оставка Кирил Петков. Изпитвам гордост, че оглавявах едно правителство, което успя за шест месеца да завърши този проект, за който се говореше от години, допълни министър-председателят в оставка. 

Снимка: БТА

Отриването на газовата връзка между Гърция и България (IGB) е важна стъпка, защото днес достъпът до енергийни източници е много важен, каза министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, цитиран от БТА. По думите му интерконекторът дава нови възможности за диверсификация в съчетание с Южния газов коридор. 

Снимка: БТА

Енергийният министър на Азербайджан допълни, че тази връзка ще даде възможност природните ресурси на страната му да покрият нуждите на България и да се засили диверсификацията на Европа и нейната енергийна сигурност. 

Карта на газовата връка и възможните източници на газ, които ще я запълват

Снимка: IGB

До края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра природен газ от Азербайджан. През първото шестмесечие на годината България е получила 160 млн. куб. метра газ, отбеляза Парвиз Шахбазов.

Договорът е за доставка на 1 млрд. куб. метра годишно, но България получаваше доскоро по-малки количества азерски газ. 

На церемонията присъстваха още министрите на енергетиката на България и Гърция - Александър Николов и Костас Скрекас.

На 1 юли Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на съвместното дружество оператор ICGB, каза, че газопроводът, който свързва Гърция и България, ще започне работа през септември-октомври тази година. Продължават довършителни дейности по изграждане на наземните съоръжения - двете газоизмервателни станции при град Стара Загора и град Комотини.

Същия ден Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) и Регулаторният орган за енергия на Гърция (RAE) приеха съвместно решение за сертифициране на ICGB като независим преносен оператор на преносна система за природен газ - междусистемна газова връзка Гърция - България (IGB).