Европейските регулаторни органи представиха нова референтна цена за втечнения природен газ (ВПГ - liquefied natural gas (LNG)) като част от плановете за налагането на таван на цените на газа, ако те започнат отново да се покачват по подобие на миналата година, когато Русия намали доставките, предаде Ройтерс.

Референтната цена, базирана на глобалните цени на втечнения природен газ и обявенa в сряда вечерта, ще бъде използвана паралелно с европейските цени на газа, за да се стигне до желания таван, при все че сега и двете са доста под предлаганите като таван нива.

От 15 февруари цената на газа в Европа ще започне да бъде "потискана", ако в рамките на три дни прехвърли 180 евро/MWh, а между двете референтни стойности има разлика от 35 евро/MWh. До споразумението (от 19 декември 2022 г.) ЕС стигна трудно след месеци спорове между страните и при първоначално предложение на ЕК от 275 евро/MWh. Против се обяви единствено Унгария, но Нидерландия, Германия и Австрия гласуваха "въздържал се" заради притеснения, че подобна политика може да намали способността на Европа да привлече доставчици на газ на конкурентния световен пазар.

И така, в сряда вечерта референтната цена на ВПГ беше 55,21 евро/MWh по данни на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER).

На европейския хъб в Нидерландия газът затвори в сряда при цена от 59,30 евро//MWh, или разлика от 4 евро, далеч под стойността, предвиждана за задействане на ценовия таван.

Цената на газа в Европа достигна 140 евро/MWh в средата на декември, но след това падна поради необичайно топлото време в Европа и пълните газохранилища.

Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори започна миналия месец да прави оценка за възможните цени на ВПГ в Европа като част от плана до април да пусне в ход нова референтна цена за втечнения природен газ в хода на пълната замяна на руския тръбен газ с втечнен.