Европейска делегация е в Азербайджан в рамките на усилията на ЕС да ускори диверсификацията на източниците за доставка на синьо гориво и да намали зависимостта си от руския газ в контекста на напрежението между Русия и Запада заради Украйна.

Българският министър на енергетиката Александър Николов също е в Баку за участие в осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор (ЮГК).

ЮГК е система от три газопровода, свързващи Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, Албания и Адриатическо море, откъдето газът стига до Италия.

В послание в "Туитър" еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, която участва във форума, благодари на Азербайджан за усилията да увеличи газовите доставки за ЕС чрез ЮГК, с което е доказал своята надеждност.

"ЮГК е стратегически за политиката на енергийна диверсификация на ЕС и за сигурността на доставките", посочи еврокомисарят, определяйки съоръжението като "успешно".

Каква е българската позиция

В изказването си министър Николов акцентира върху ролята на ЮГК за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за европейските страни. Със стартирането на доставки от Азербайджан за Европейския съюз чрез новата преносна инфраструктура последната година отбеляза нов етап в развитието на проекта и доказа неговата решаваща роля за повишаване на енергийната сигурност в европейските страни, отбеляза пред участниците във форума министър Николов, цитиран в съобщение на Министерството на енергетиката.

Той обърна внимание върху критичната роля на природния газ в контекста на високата волатилност на енергийните цени през последните месеци. Стабилните доставки от нашия стратегически партньор Азербайджан са ключов фактор за смекчаване на негативните ефекти върху икономиката, породени от високите енергийни цени, подчерта Николов. По неговите думи в този контекст България има интерес да получава допълнителни количества от Азербайджан.

Етапите на Южния газов коридор

Схема: bp

Българската страна подкрепя силно разширяването на доставките през ЮГК към Югоизточна Европа и Западните Балкани. По-нататъшната интеграция на енергийните пазари в региона ще ни позволи да изработим правилните отговори на предизвикателствата, свързани с енергийните цени. Николов припомни, че през 2021 г. България получи първите количества азербайджански природен газ. Така страната ни изпълнява стратегическия си приоритет за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на синьо гориво.

Министър Николов акцентира и върху ролята на интерконектора Гърция-България за подобряване на енергийната сигурност чрез осигуряване на достъп до ЮГК и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, където нашата страна има 20-процентно дялово участие.

Може ли азерският газ да е алтернатия 

Строителството на системата ЮГК приключи през 2020 година, като целта е да се намали зависимостта от руския газ. Баку започна в края на 2021 година да подава газ за Европа от голямото находище "Шах Дениз".

Кадри Симсон се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев - двамата откриха форума, и приветства интензивния диалог за увеличаване на газовите доставки и сътрудничеството по възобновяемите енергии и енергийния преход.

Алиев на свой ред изрази надежда, че преговорите между Азербайджан и ЕС по нов договор скоро ще приключат, се казва в комюнике на азерското президентство, цитирано от АФП и БТА.

Възможна руска офанзива срещу Украйна подхранва в момента опасения от спиране на руските газови доставки за Европа. Тези доставки са по-малки от очакваното от няколко месеца и допринесоха за исторически скок на цените на газа. Появиха се обвинения, че Москва умишлено поддържа тази ситуация, за да накара Европа да разреши пускането на газопровода "Северен поток-2".

Русия осигурява над 40 процента от европейския газов внос. В момента Западът се опитва да намери алтернативни решения, включително като увеличава доставките на втечнен природен газ (ВПГ).

Илхам Алиев, който е на власт в Азербайджан от 2003 година, често е критикуван от опозицията и от правозащитници, че потиска свободата на словото в страната по отношение на медиите, опозицията и гражданското общество.

В Осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор участваха енергийните министри на страните от ЮГК - Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия, както и представители на други държави - Унгария, Молдова, Украйна, САЩ и Великобритания.

Към настоящия момент Азербайджан доставя природен газ за Турция по Трансанадолския газопровод "TANAP" - около 5-6 млрд. куб. м годишно, а за европейските газови пазари доставя по Трансадриатически газопровод TAP - около 10 млрд. куб. м газ годишно (8 млрд. куб. м за Италия, 1 млрд. куб. м за Гърция и 1 млрд. куб. м за България, когато Междусистемната връзка Гърция - България ICGB бъде завършена). Понастоящем, общият газов поток по газопроводите "TANAP" и "TAP" е около 16 млрд. куб. м природен газ годишно, отбеляза в свой анализ инж. Димитър К. Щерев. Двата газопровода плюс Южнокавказкия газопровод (към Турция), оформят системата на Южния газов коридор.

Кои са играчите на азерското поле

Азербайджанската газоснабдителна компания (Azerbaijan Gas Supply Company - AGSC) отговаря за администрирането на договорите за продажба на газ от находището Шах Дениз Етап 1 - свързано с ЮГК. Газът от Шах Дениз Етап 1 в момента се продава на Азербайджан, GOGC (Грузия), BOTAS и BTC Company.

Страните по Споразумението за проучване, разработка и подялба на добива от Шах Дениз (EDPSA) са: BP (оператор - 25,5%), Statoil (25,5%), Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR - 10%), LUKOIL (10%), NICO (10%), Total (10%) и TPAO (9%).

AGSC е собственост на Statoil (оператор - 20,4%), BP (20,4%), Министерството на индустрията и енергетиката на Република Азербайджан (20%), LUKOIL (8%), NICO (8%), SOCAR (8%), Total (8%) и TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı - 7,2%).