Домакинствата в цяла Европа получават все по-високи сметки за енергията, която са потребители, заради продължаващото нарастване на цените на електричеството, газа и петрола. Това от своя страна накара много потребителски организации на Стария континент да предупредят, че най-тежко засегнатите в региона са изправени пред енергийна бедност, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Какво причинява покачването на цените?

Енергийните компании купуват на едро газ и електричество, след което ги продават на потребителите. Както при всеки друг пазар и тук цените варират нагоре и надолу в зависимост от търсенето и предлагането. По принцип цените се покачват през зимата и спадат през лятото. Но през последните месеци цените се покачиха до рекордни стойности заради ниските нива на запасите от газ в Европа, високите цени на вредните емисии в ЕС, намалелите доставки на втечнен газ с танкери заради по-силното търсене в Азия, по-ниските от нормалните нива на доставките от Русия, както и поради проблеми с инфраструктурата.

Междувременно търсенето се увеличи заради студеното време, а от началото на годината вероятността за налагане на санкции на Русия, най-големият доставчик на природен газ в Европа, нагнети страхове, че може да се стигне до прекъсвания на доставките.

През миналата години референтните цени на газа за Европа в нидерландския хъб TTF скочиха с 330%, а германските и френските договори за доставка на електроенергия се увеличиха повече от два пъти.

Колко дълго може да продължи всичко това?

Отоплителният сезон в Европа продължава от октомври до март, но цените на едро едва ли ще спаднат значително след това въпреки обещанията на много от доставчиците на газ, сочат прогнозите. Много анализатори на газовите пазари очакват цените да останат високи през следващите две и повече години.

Новият газопровод "Северен поток 2", който се очаква да получи сертификация от Германия по-късно тази година, може да реши отчасти проблема, но пък Държавният департамент на САЩ заплаши, че проектът няма да получи зелена светлина, ако Русия нападне Украйна.

Норвегия, вторият най-голям доставчик на газ в Европа, използва максималния си капацитет и не може да запълни евентуалния спад на доставките от Русия, обяви премиерът на страната.

Катар, един от най-големите износители на природен газ в света, посочи, че няма да е в състояние едностранно да задоволи европейските нужди, ако се стигне до недостиг в случай на конфликт между Русия и Украйна.

Защо продажните цени растат?

Много от доставчиците на енергоносители прехвърлят тежестта от по-високите цени на едро на крайните потребители посредством тарифите си на дребно. Във Великобритания, например, при двойна сметка за гориво (електричество и газ), цената на едро може да възлиза на 40% от общата сума.

Доставчиците могат да купуват енергия на пазара на едро в деня на доставката, ден напред или месеци и сезони напред, като така могат да опитат да прогнозират кога цените ще бъдат по-ниски, както и колко да купят, за да покрият нуждите на потребителите си.

Ако доставчиците не купят навреме достатъчно количество, може да им се наложи да купуват впоследствие на по-високи цени в зависимост от движенията на пазара.

Може ли някой да се намеси?

Европейският съюз разработва планове в случай на проблеми с доставките на газ, като запасите и инфраструктурата на страните членки трябва да послужат като буфер.

През октомври Европейската комисия начерта мерки, които могат да бъдат предприети от националните правителства и допълни, че Брюксел ще потърси по-дългосрочни решения за справяне с ценовия шок.

Правителствата обявиха мерки като субсидиране, отпадане на екологичните такси, намаляване на ДДС или таван на цените. Великобритания, например, която разчита основно на газ за отопление наложи таван на цените през 2019 г., но енергийният регулатор през април ще вдигне този таван с цели 54 процента. В отговор правителството обяви мерки в подкрепа на домакинствата, включително и 200 лири отстъпка от сметките на всички от октомври, които могат да бъдат изплатени през следващите 5 години.

Какво могат да направят потребителите?

Заради дерегулирания пазар, Великобритания е имала относително богат избор от доставчици на енергия, но високите цени на едро доведоха до фалита на повече от 25 от тях.

Потребителите обикновено биват насърчавани да сменят доставчици или да минат на по-евтина тарифа. Но потребителските организации във Великобритания сега казват, че стандартните променливи тарифи, подлежащи на таван на цените, са сред най-евтините налични.

Регулаторите като британската "Офджем" (Ofgem) призовават потребителите да се свържат с доставчика си на енергия, ако изпитват затруднения с плащането на сметките си.

Препоръчват се и мерки като подобряване на изолацията, енергийно ефективно осветление и "умни" измервателни уреди, но това може да изисква допълнителни разходи.