ЕС ще наложи забрана върху руските диаманти, след като си гарантира достатъчна подкрепа от Г-7, съобщи Ройтерс, позовавайки се на в. "Файненшъл таймс". Финансовото издание цитира ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде БТА.

Борел е заявил пред "Файненшъл таймс", че двудневното заседание на външните министри от Г-7, приключило днес, е подкрепило този ход.

ЕС обяви в понеделник, че очаква страните от Г-7 да излязат с "някакво предложение", за да се наложат санкции върху руските диаманти.

Намерението е санкциите да влязат в сила от януари. 12-ият санкционен пакет на ЕС вероятно ще се съсредоточи върху руските диаманти.

Месеци наред Групата на седемте най-развити световни икономики - САЩ, Германия, Япония, Франция, Великобритания, Канада и Италия (Г-7), и Европейският съюз работят по проследяването и ограничаването на търговията с руски диаманти, за да не позволят на Москва да заобиколи санкциите. Според различни оценки Русия изнася необработени диаманти на стойност 4 милиарда долара годишно, което е почти една трета от цялото търгувано количество.

По данни на Световния диамантен център в Антверпен - най-важния център за търговия с диаманти в света - 84 процента от всички необработени диаманти, добити в света, се търгуват в белгийския град, което го прави и най-важната врата към международния пазар за руските диаманти.

Вносът на диаманти от Русия в Европейския съюз до момента не е бил засегнат от мерките на 27-членния блок, които засегнаха редица други сектори на руската икономика, включително доходоносния износ на газ и петрол.

В Белгия диамантеният сектор осигурява общо 32 600 работни места, а годишната търговия възлиза на над 37 милиарда долара. Диамантите представляват близо около 5 процента от общия белгийски износ за Европейския съюз и 15 процента от износа извън блока, отбелязва АП.

"Отне ни известно време, защото искаме да избегнем забраната на диаманти да бъде заобиколена." Това заяви на 11 октомври белгийският премиер Александър Де Кро по време на срещата си с гостуващия в Брюксел президент на Украйна Володимир Зеленски.

"Ако го направим (налагането на санкции) само на пазарите на едро, тогава те ще бъдат търгувани в други диамантени центрове по света", уточни белгийският премиер. "А ние все още ще ги имаме в нашите магазини и това по никакъв начин няма да промени нещата за Русия. Тази пълна проследимост и тази пълна забрана на пазарите на дребно е единственият начин да се уверим, че Русия вече не финансира войната с тези диаманти", заяви преди месец Де Кро.