Русия е водещ световен доставчик на диаманти. През 2020 г. от руските мини до пазара са достигнали 31,2 милиона карата, което е близо два пъти повече от износа на Ботсвана (16,9 милиона карата) и на Канада (13,1 милиона карата) и отговаря на пазарен дял от 29 процента.

Засега търговията с диаманти изглежда слабо засегната от няколкото последователни вълни от санкции, наложени от Запада срещу Москва заради инвазията в Украйна, а най-големите компании в сектора като цяло се въздържат да се откажат от руските камъни и да се присъединят към концерните, които прекратиха бизнеса си в Русия, пише БТА.

По-рано този месец Вашингтон забрани вноса на руски диаманти като част от пакет широки санкционни мерки.

ЕС, където се намира един от най-големите световни центрове за търговия с диаманти - нидерландският Антверпен, засега не е въвел подобна мярка, макар миналата седмица Брюксел да забрани на европейски компании да изнасят луксозни стоки на стойност над 300 евро за Русия, включително необработени и обработени диаманти. Великобритания също не е забранила вноса на руски диаманти, допълва Ройтерс.

Около половината от търсенето на диаманти в света идва от САЩ, но според представители на бранша е спорно дали забраната на Вашингтон ще засегне сериозно бизнеса и притока на руски камъни. Това се дължи на факта, че преобладаващата част от руските диаманти се изнасят необработени. Повечето отиват в Индия, която обработва около 90 процента от диамантите в света. Там те биват разрязвани и шлифовани и след този процес, според митническите правила на САЩ, са преминали "сериозна трансформация" и вече могат да бъдат обозначени като индийски, а не като руски. Засега няма сигнали, че американските компании биха били в нарушение на санкционния режим, купувайки руски диаманти през Индия. Представители на индийските власти пък са получили уверения от руския концерн "Алроса", че бизнесът ще продължи "както обикновено".

"Алроса" добива 90 процента от диамантите в Русия. Една трета от конгломерата е пряка собственост на държавата, а друга третина - на регионалните правителства - най-вече на република Якутия в руския Далечен изток, където са разположени много от мините. Ръководството на корпорацията е тясно свързано с Кремъл, а главният й изпълнителен директор Сергей Иванов е включен в санкционния списък на САЩ, припомня "Гардиън". Той е син на Сергей Борисович Иванов, за когото се твърди, че е сред най-близките сътрудници на президента Владимир Путин, бивш министър на отбраната, генерал-полковник от КГБ и бивш ръководител на президентската администрация. "Алроса" носи значителни печалби на акционерите си - продажбите на компанията за 2021 г. достигат 4,16 млрд. долара, а печалбата й възлиза на 91 млрд. рубли (943 млн. долара).

Същевременно руската държава поддържа огромен диамантен резерв - "Гохран". Количествата диаманти във фонда са държавна тайна и в миналото той често е използван, за да се регулират цените на пазара чрез свиване или увеличаване на предлагането. "Гохран" периодично организира търгове - през първата половина на миналата година, например, са организирани шест търга, като според сайта Diamond.net само една продажба е донесла близо 140 милиона долара, по данни на министерството на финансите.

При тази неопределеност въпросът дали на пазара ще се предлагат руски диаманти или не, изглежда е оставен на търговците от сектора.

"Случващото се е изключително важно и такава ситуация се появява веднъж в живота за диамантения бизнес", коментира Тифани Стивънс, главен изпълнителен директор и главен юрисконсулт на Джей Ви Си (JVC - Jewelers Vigilance Committee) - неправителствена организация със 105-годишна история, която осигурява юридически съвети и насоки за изпълнение на законите за 600-те си членове от бижутерския сектор.

В края на миналата седмица Джей Ви Си издаде препоръка всички американски компании, купуващи пряко от руски дружества, незабавно да спрат трансакциите. В предупреждението изрично се посочват "Алроса" и "Алроса Ю Ес Ей" (Alrosa USA).

Търговецът на бижута "Брилиант ърт" (Brilliant Earth) съобщи с туит още миналия месец, че е свалил всички диаманти, добити в руски мини, от сайта си, изразявайки надежда за "мирно и бързо разрешаване на конфликта в Украйна".

"Сигнет джуълърс" (Signet Jewelers), един от най-големите търговци на диамантени бижута в света, в началото на конфликта обяви, че спира бизнес дейностите с дружества, които са руска собственост. Под корпоративната му "шапка" са бижутерските вериги "Зейлс" (Zales), "Джаред" (Jared), "Кей джуълърс" (Kay Jewelers) и "Даймъндс дайрект" (Diamonds Direct).

Експерти от бранша очакват през идните месеци двуцифрен скок в цените на диамантите. Забраната на руските диаманти бе обявена в момент на вече недостатъчно предлагане на пазара, който е под натиск и заради нарасналите разходи за труд в Индия. Продажбите на дребно на диамантени бижута скочиха с 29 процента миналата година спрямо 2020-a и сега са с 11 процента над предпандемичните нива, сочи доклад на консултантите "Бейн енд Ко" (Bain & Co.). А тепърва търсенето ще продължава да расте.

На "сватбения пазар" се очаква сериозен подем със смекчаването на ковид ограниченията, като според оценки на компанията за проучвания в сегмента "Уединг рипорт" (Wedding Report) през 2022 г. в САЩ предстоят 2,5 милиона сватби - най-голям брой от 1984 година. Това означава огромно търсене на диамантени бижута - както от булките, така и от гостите, допълва специализираното издание "Quartz".

Част от търсенето може да бъде покрито от създадените в лаборатория диаманти, които през последните години стават все "по-гореща" стока. Дори преди американската забрана за руски диаманти, консултантската къща "Кенет рисърч" (Kenneth Research) очакваше делът на лабораторните диаманти да скочи средно с 9 процента до 2028 година, като те привлякоха и интереса на гиганти в сектора на традиционните естествени диаманти като "Де Бирс" (De Beers). "Новите диаманти" обаче няма да могат напълно да заместят руските доставки. Общото производство на лабораторни диаманти е около 8 милиона карата - четири пъти по-малко от каратите, доставяни от "Алроса".