Руският гигант "Алроса", едно от най-големите предприятия за добив на диаманти в света, съобщи днес, че не може да плати купон по облигации на стойност 11,6 милиона долара заради санкциите на САЩ и Великобритания, предаде Интерфакс.

Компанията е в списъка на Великобритания с руски дружества, обект на санкции, от 24 март, а в петък беше включена и в американските санкции.

Групата не уточни дали възнамерява да плати в рубли или да не плаща, но при всяко положение е изложена на риск от дефолт. Включването й в санкционните списъци прави технически невъзможно обслужването на дълговите й задължения, се казва в комюнике на "Алроса".

Компанията трябваше да плати в събота купон по облигация с падеж през 2024 г. на стойност 11,6 милиона долара. Обикновено падеж, падащ се в неработен ден, се пренасочва автоматично към първия следващ работен ден.

В четвъртък Руските държавни железници (РДЖ) обявиха невъзможност да платят навреме 605 милиона долара, като Москва увери, че групата ще плати в рубли, припомня АФП.

Руският министър на финансите Антон Силуанов обяви днес, че е създадена специална комисия, която да помага на руските предприятия да плащат дълговете си, давайки приоритет на руските кредити.

Силуанов също така каза, че Русия ще започне съдебна процедура, ако бъде обявена в дефолт от Запада.

САЩ забраниха използването на руски сметки в американски банки.