Великобритания засили търговските санкции срещу Москва, насочени към луксозни стоки, чрез забрана за внос и по-високо обмитяване на руски хайвер, сребро и диаманти, в опит да накаже Кремъл за инвазията в Украйна. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се изявление на британската Агенция за международна търговия.

Най-новите санкции ще включват забрани за внос на сребро, дървени изделия и луксозни стоки с произход от Русия, включително хайвер, отбеляза британската институция, цитирана от БТА.

Митническите тарифи ще се увеличат с 35 процентни пункта за някои продукти от Русия и Беларус, сред които диаманти и каучук.

На 15 март Лондон забрани вноса на някои луксозни стоки от Русия и въведе допълнително облагане с мита върху редица стоки от страната, включително водка, метали, торове и други продукти.

На този фон днес американският държавен глава Джо Байдън обяви, че е разрешил предоставянето на Украйна на допълнителна военна помощ, която ще бъде на стойност 800 милиона долара, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Сега е критичен период в конфликта в Украйна, като Русия подготвя за следващата фаза от войната, подчерта Байдън в Белия дом, аргументирайки мярката. Новата военна помощ ще включва тежка артилерия, 144 хиляди броя муниции и тактически дронове, каза Байдън.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби уточни, че пакетът включва 72 155-милиметрови гаубици, 121 тактически безпилотни летателни апарата, полево оборудване и резервни части.

По-рано Байдън одобри общо около 2,6 милиарда долара военна помощ за Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ предупреди Конгреса, че ще трябва да разреши отпускането на още средства. 13,6-те милиарда долара, одобрени от Конгреса миналия месец за военна и хуманитарна помощ за Украйна, са "почти изчерпани", каза той.

Байдън обяви, че Съединените щати ще забранят на свързани с Русия кораби достъп до своите пристанища.

Той оспори твърденията на Русия, че е превзела Мариупол. "Спорно е" дали тя контролира украинския пристанищен град на Азовско море. "Все още няма никакви доказателства", че Русия е превзела Мариупол, каза президентът на САЩ.