Европейската комисия съобщи, че добавя 20 руски авиокомпании в списъка с опасните превозвачи, които нямат право да извършват полети от и до ЕС, предаде БТА.

Уточнява се, че решението е свързано със сериозните заплахи за сигурността, след като Русия самостоятелно реши да пререгистрира въздухоплавателните средства, наети от чужди дружества. Това действие на Москва не отчита, че чуждите собственици на самолетите отмениха разрешенията за извършване на полети с посочените машини, се отбелязва в съобщението. С днешното действие общо 21 руски авиокомпании са в европейския забранителен списък.

ЕК пояснява, че забраната включва не само излитане и кацане в ЕС заради неспазване на международните изисквания за сигурност на въздухоплаването. Допълва се, че засегнатите превозвачи имат принципното право да летят с други машини, за които няма съмнения за годността. Комисията отбелязва, че днешното решение не е част от санкциите, наложени от ЕС срещу Русия заради войната в Украйна.

С началото на войната ЕС забрани полети до и от своите летища и в своето въздушно пространство за руски самолети или за наети от руснаци машини, като допуска изключения за дипломатически и хуманитарни полети. По данни на вестник "Айриш таймс" около 500 самолета на стойност около 10 милиарда долара чужда собственост са били пререгистрирани в Русия, където са били първоначално наети, за да им се издадат нови разрешителни за работа след прекратяването на удостоверенията, издавани от собствениците.

Засегнатите от новото решение руски авиокомпании са "Аврора", "Авиастар-Ту", "Ижавиа", "Якутия", "Русджет", "ЮВТ Аеро", "Сиберия", "Смартавиа", "Ираеро", "Урал", "Алроса", "Нордстар", "Руслайн", "Ямал", "Норд уинд", "Икар", "Победа", "Аерофлот", "Россия", "ЮТЕър".