Китай е отказал да снабдява руските авиолинии с части за самолетите, заяви днес високопоставен представител на руския авиационен орган "Росавиация", цитиран от местни медии и Ройтерс. Това се случва, след като "Боинг" (Boeing) и "Еърбъс" (Airbus) спряха доставките на компоненти.

Руският авиационен сектор е притиснат от западните санкции заради инвазията в Украйна, а външно министерство предупреди тази седмица, че сигурността на руските пътнически полети е под заплаха.

Руските медии, включително "Интерфакс", цитираха думите на Валери Кудинов от "Росавиация", който отговаря за поддръжката на летателната годност на самолетите. Той отбеляза, че Русия ще търси възможности да си осигури части от страни като Турция и Индия след неуспешния опит да си ги набави от Китай.

Руските компании вече са регистрирали самолетите си, много от които бяха регистрани в чужбина, в Русия, след наложените от САЩ и ЕС санкции върху руската авиация, заяви той. Кудинов очаква други самолети да бъдат върнати на лизинговите компании.