Германският жп оператор "Дойче бан" прие искането на синдиката Ге Де Ел (GDL) за 35-часова работна седмица, съобщават ДПА и БТА.

Постигнатото споразумение представлява значителна отстъпка от страна на компанията по продължителния спор за възнагражденията, който през последните месеци доведе до няколко стачни вълни, парализирали железопътния трафик в страната.

Седмичните работни часове на машинистите ще бъдат намалени постепенно до 2029 г., а заплащането ще бъде запазено на същите нива. Желаещите да продължат да работят по 40 часа седмично пък ще получат 2,7 процента увеличение на почасовото възнаграждение, уточнява Ройтерс, позовавайки се на изявление на "Дойче бан".

Като част от споразумението, което влиза в сила с обратно действие от 1 ноември 2023 г., двете страни са се договорили, че в продължение на близо две години няма да има стачки. Постигната е договорка и за увеличаване на заплатите с 420 евро на два етапа, както и за еднократен, "антиинфлационен" бонус от 2850 евро.

 "Дойче бан" отчете нетна загуба от 2,4 млрд. евро за 2023 г., след като инвестициите в остаряващата инфраструктура достигнаха рекордни стойности. Компанията обаче очаква догодина да се върне към рентабилността.