Германският автомобилен производител "Фолксваген" (Volkswagen) ще разшири своята схема за работа на непълно работно време за по-възрастни служители и ще предложи пакети за обезщетения при по-ранно оттегляне, като част от програмата си за намаляване на разходите. Това съобщи ДПА, позовавайки се на вътрешнофирмено съобщение, до което агенцията е получила достъп и за което предаде БТА.

В допълнение към служителите, родени през 1967 г., за които схемата на непълно работно време стана достъпна неотдавна, крайният срок за присъединяване към схемата ще бъде удължен и за тези, родени през 1965 и 1966 г., за които подобни програми вече са били в сила. Предвиждат се също и обезщетения, ако работниците решат да се пенсионират по-рано.

Говорител на "Фолксваген" е потвърдил за плановете пред ДПА.

Автомобилната групата продължава със своята програма за преструктуриране по целенасочен начин и е постигнала споразумение с работническия съвет с цел намаляване на разходите за персонал в администрацията с 20 на сто до 2026 г., казва шефът на човешки ресурси в компанията Гунар Килиан.

Съкращенията са част от стремежа за ефективност, очертан миналата година от компанията. През декември "Фолксваген" постигна съгласие по основните точки от програмата със съвета на работниците, включително, че принудителни съкращения ще бъдат избегнати.

От "Фолксваген" не са посочили конкретен брой на работните места, които ще бъдат съкратени, обяснявайки, че проблемът е в разходите, а не в броя на служителите.