Пазарите реагираха остро, след като президентът на Русия Владимир Путин съобщи за започването на "специална военна операция" в Украйна рано сутринта на 24 февруари. При това, въпреки обещанието, че Русия няма да прекъсва доставките на нефт и газ за Европа.

Петролът

Петролът хвръкна до 103 долара за барел, за пръв път след анексирането на Крим.

Цените на суровия петрол сорт Brent се повишиха над 103 долара за барел при ръст с 6,5 % , тъй като участниците на пазара се насочиха към хеджиране на портфейлите си от суровини, за да намалят волативността. Това се случва за пръв път, след анексирането на Крим през 2014 г., когато цената скочи над 100 долара за барел.

В ранните вечерни часове цената на петрола сорт Brent остава на нивото около 103,33 долара за барел, а WTI - до 96,66 долара за барел. По-рано в хода на търговията ръстът на Brent успя да прехвърли 105 долара за барел, а WTI - 100 долара.

Влияние оказаха и данните на Агенцията за енергийна информация (EIA) към министерство на енергетиката на САЩ за запасите от горива в страната през миналата седмица, според които търговските резерви от петрол през миналата седмица са нараснали с 4,5 млн. барела, или с 1,1 % до 416 млн. барела. При това стратегическия резерв от петрол в страната е спаднал с 2,4 млн. барела или с 0,4 % - до 582,4 млн. барела. Запасите от нефт на най-големия в страната терминал в Кушинг са се понижили до 23,8 млн. от 25,8 млн. барела. При това резервите от бензин са спаднали с 0,6 млн. барела (с 0,2 %) до 246,5 млн., а на дестилати - също с 0,6 млн. барела - до 119,7 млн. барела. Добивът остава на нивото от предходната седмица - 11,6 млн. барела.

Всъщност цените на всички суровини, изнасяни от Русия, или Украйна се покачват - газ, мед, паладий, платина, пшеница. Както и на златото, което играе ролята на "безопасно убежище"

Ключовият въпрос сега е дали западните правителства ще ударят Русия по най-болното й място, но и с немалки щети за себе си. Става въпрос за износът на въглеводороди. Говори се за забрана на достъпа на Русия до платежната система Swift, но това би засегнало покупките на руски петрол или газ, освен ако не бъде направено изключение само и единствено за тази конкретна област.

ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, която е традиционен съюзник на САЩ, трябва да реши следващата седмица дали да продължи стратегията си за постепенно увеличаване на производството с 400 хил. барела на ден, при това в сътрудничество с Русия. Картите са на масата, а ситуацията е трудна, тъй като руското навлизане в Украйна носи елемент на несигурност и заплашва баланса на петролния пазар. От не по-малко значение са преговорите с Иран по ядрената сделка (Русия там също е заинтересована страна). Всъщност ситуацията с тази "специална военна операция може да се окаже коз за по-бързо завършване на преговорите. Връщането на иранския петрол на пазара изглежда е на път, но в настоящия контекст все пак въздействието на тази новина би било ограничено, а и изисква време. Важно е да се отбележи, че пазарите не разполагат с време.

Ден преди Путин да обяви "специалната военна операция" в Украйна от Българската петролна и газова асоциация предупредиха, че на българския пазар не е изключено цените на горивата да скочат над 3 лв. за литър. Данните на fuelfo.bg сочат, че вече има такива индикации - за ден цените на дизела и бензина скачат с 1 стотинка. Средната цена на бензина А95 е на цена 2,55 лв. за литър, а на дизела - 2,62 лв. за литър. При една уговорка - те все още не отразяват днешния скок на цената на петрола до 103 долара за барел. Ефектът предстои. Разбира се, сега всичко зависи от това колко дълго ще продължи напрежението на пазара. Все пак 10 % от петрола на световния пазар се осигурява от Русия.

Газ

Болната тема на Европа освен петрола е природният газ. При запаси от синьо гориво от едва 30,4 % в подземните газохранилища (към 22 февруари) новината за навлизането на руски войски на територията на Украйна се оказа разтърсваща. Русия все пак осигурява 40 % от доставките на синьо гориво за Европа.

Цените на газа още преди ден дадоха сигнали за силно безпокойство. Вчера цените по индекса TTF на борсата ICE за март 2022 г. се повишиха с 9,10 евро (+11,41%), затваряйки на 88,891 евро/MWh. Тази сутрин стартираха с ръст от 35 % или 120 евро за MWh. Очевидно в резултат на руската военна офанзива в Украйна и въпреки данните за увеличените доставки на руски газ през Украйна.

В ранните следобедни часове мартенските фючърси за газа скочиха до 130 евро за MWh, а само два часа преди затварянето успяха да достигнат до още по-високото ниво от 144 евро за MWh (1653 долара за 1000 куб м) при скок с 60 % спрямо цената при затварянето на търговията в четвъртък.

В крайна сметка търговията затвори при цена от 118.50 евро за MWh (1366 долара за 1000 куб м), но ръстът все пак е огромен - 33.31 %.

Въпреки липсата на индикации за прекъсване на доставките цените скочиха. С едно уточнение - не толкова заради опасенията, а заради паническото поведение на купувачите. От вчерашното и днешното изявление на американския президент Джо Байдън става ясно, че санкциите ще са насочени повече към петролния сектор. Европа сама реши да добави в тази картина природния газ. Дали това е оправдано е въпрос, на който по-скоро трябва да отговорят политическите участници в този процес.

Към момента най-вероятният сценарий е руските газови обеми да продължат да текат. Основната санкция остава спирането на процеса на сертифициране на "Северен поток 2". Това потвърди и немският икономически министър Роберт Хабек. Наблюдателите на пазара обръщат внимание, че в един от централните сценарии на прехода за замяна на въглищата с газа се предвижда цена на газа от порядъка на 111 евро за MWh. Тоест не така далеч от тази, която днес бе постигната в един момент в рамките на търговията на борсата. Друг е въпросът, че това не е по вкуса на значителен брой от участниците на пазара.

На практика европейските вносители форсират вноса на газ от "Газпром" на фона на скока на цената на пазара вследствие на напрежението около ситуацията с т.нар. "специална военна операция" около Украйна.

В ранните вечерни часове номинациите за пренос на газ през Украйна за петък, 25 февруари са за 107,7 млн. куб м , което е с 28 % повече от четвъртък (над 83 млн. куб м, по-близо до 84 млн. куб м), сочат данните на компанията "Оператор на газотранспортната система на Украйна".

Информацията се потвърждава и от данните на словашкия оператор Eustream, който поема голяма част от транзитния поток след Украйна.

По този начин "Газпром" почти напълно постига обемите за резервиране на капацитет по дългосрочния договор от 109 млн. куб м. Разбира се, съществуват възможности до сутринта на 25 февруари заявките за пренос да бъдат уточнени.

На този етап газопроводът "Ямал-Европа", както и през изминалите седмици остава без резервиран капацитет.

Сега въпросът е как и дали политическите сили ще успокоят пазарите. От едната страна остава Путин с неговата теория и оправдание за "специалната военна операция" в Украйна. От другата - европейските страни, които остават също икономически зависимите от санкциите, които ще наложат.

Не трябва да се забравя, че каквото и да правят пазарите, сутринта, на 24 февруари в Киев се чуха експлозии и сирени за въздушно нападение, след като Путин излезе с изявление за "специална военна операция", за "демилитаризиране и денацификация на Украйна". В крайна сметка руски кораби разтовариха войски на южния бряг на Украйна. Беше открит огън по украински градове. Загинаха хора.

3e-news.net