Само за часове след решението на Владимир Путин да признае за независими републики Донецк и Луганск цената на газа скочи с 10%. Руският президент от своя страна гарантира, че няма да има проблем в доставките на газ зад граница, а Дмитрий Медведев предупреди германците, по повод замразяването на "Северен поток" 2, да се готвят синьото гориво да стигне до 2000 евро за 1000 кубически метра (по-рано днес фючърсите за месец март на хъба TTF в Нидерландия се увеличиха до почти 935 долара за 1000 куб. м или 80 евро за мегаватчас - бел.ред).

"Русия има за цел да продължи непрекъснатите доставки (на газ), включително на втечнен природен газ, за световните пазари, да подобри свързаната инфраструктура и да увеличи инвестициите в газовия сектор", написа Путин в писмено изявление за срещата на върха на членовете на Форума на страните износителки на газ (ФСИГ - GECF) в Доха днес, съобщи Ройтерс.Президенти, премиери и министри от 11-те страни членки на форума се събраха в катарската столица в момент, когато кризата между Москва и Запада допринася за скока на цените в газовия сектор, над който витае руската заплаха за доставките. На форума производителите на газ предупредиха днес, че възможностите им за бързо увеличаване на доставките за Европа са ограничени и че няма никаква предвидимост за цените, предаде Франс прес.

Президенти, премиери и министри от 11-те страни членки на форума се събраха в катарската столица в момент, когато кризата между Москва и Запада допринася за скока на цените в газовия сектор, над който витае руската заплаха за доставките. Катар, един от основните износители на газ, е дал уверения на Европа за своята помощ в случай на затруднения със снабдяването, посочи емирът Тамим бин Хамад Ал Танино, но уточни, че тази помощ ще бъда ограничена до обемите, които са на разположение, тъй като производителите са обвързани с дългосрочни договори.

"Да се предскаже какви ще бъдат цените (утре - бел. ред.), дали ще се покачват или ще спадат, това е в ръцете на Бога", призна емирът пред медиите.

Европа покрива около 40 процента от газовите си нужди чрез доставки от Русия. А Германия, най-големият потребител на руски газ и до неотдавна ключов енергиен партньор на Москва в Европа, днес замрази процедурата по сертифициране на газопровода "Северен поток-2".

"Е, какво, добре дошли в новия свят, в който съвсем скоро европейците ще плащат по 2000 евро за 1000 кубически метра газ!", написа в Twitter Медведев, който в момента е зам.-председател на Съвета за безопасност.

Европейските партньори във финансирането на "Северен поток-2" могат да се обърнат към съдилищата, ако бъдат въведени санкции срещу проекта за 11 млрд. долара, предупреди по-рано днес руският енергиен министър Николай Шулгинов.

Цената на природния газ в Европа се повиши с над 9,7 процента, показват данните на международната борса ICE.

Стойностите на мартенските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се повишиха над 930 долара за 1000 куб. метра природен газ. Към 17:00 часа българско време цената е 79,63 евро за мегаватчас, но към 13:40 часа премина границата от 81 евро. Вчера борсата затвори на цена от 72,56 евро за мегаватчас.

Абсолютният ценови максимум досега беше отбелязан на 21 декември 2021 г. - 166,816 евро за мегаватчас или над 2000 долара за 1000 кубични метра. Поради повишените доставки на втечнен природен газ след 24 декември 2021 г. стойностите на синьото гориво в Европа спаднаха под 100 евро за мегаватчас, а на 31 декември 2021 г. цената се понижи и под 70 евро за мегаватчас.

Как изглежда газовата заплаха от камбанарията на България?

Цената на природния газ в момента е много чувствителна във връзка обстановката около Русия и Украйна, коментира пред БТА енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той добави, че за първи път от много години цената на природния газ има пряко отношение с поведението на Русия.

Заместник-председателят на Българска газова асоциация Кирил Темелков пък коментира, че само вчерашното решение на Путин е оказало влияние върху цената на пазарите на природен газ.

Според енергийния експерт Пламен Димитров основната причина за поскъпването на природния газ в Европа е недостигът му.

В България на свободния пазар на "Газов хъб Балкан" цената в сегмента "ден напред" с ден за доставка за утре, 23 февруари, се повиши с 6,35 процента - до 145,32 лева за мегаватчас. В другия пазарен сегмент - "в рамките на деня", стойностите на синьото гориво с ден за доставка за 22 февруари, се повишиха с 5,39 на сто - до 141,17 лева за мегаватчас.

Конфликтът в Украйна удари и по зърното - цените на пшеницата и царевицата растат

Цените на зърното продължават да нарастват значително днес на фона на изключително обтегнатата обстановка в Украйна, която е голям износител на пшеница и царевица, предаде Франс прес.

Нестабилността на цените ще продължи в сегашния контекст на неяснота по отношение на икономическите санкции, които могат да бъдат приети срещу Русия или възможни логистични прекъсвания в Украйна, посочва специализираното дружество "Агрител" (Agritel). Двете страни имат важна роля в международната търговия със селскостопански суровини, отбелязват експертите.

Геополитическото напрежение измества на заден план добрите метеорологични условия за зърнените култури, преобладаващи в Европа. Според доклад на изследователския център "Марс" (Mars) на Европейската комисия като цяло условията за зимните култури са добри, въпреки че в някои райони, най-вече на запад и на юг, има засушаване.

Малко след 14:00 днес парижко време (13:00 ч. по Гринуич) цената на мелничарската пшеница с доставка през март на борсата Юронекст (Euronext) нарасна с 1,50 евро до 275,50 евро за тон, а майските контракти достигнаха 280,75 евро за тон при изтъргувани 37 000 партиди.