Присъствието на американската верига "Доминос пица" (Domino"s Pizza) в родината на пицата не продължи дълго, тъй като италианците предпочитат местните ресторанти пред американската верига, съобщи Блумбърг, цитирана от БТА.

Последното заведение на "Доминос" от общо 29 затвори врати седем години, след като компанията стъпи на италианския пазар.

Веригата взе големи заеми предвид плановете си да отвори 880 ресторанта, но се сблъска с жестока конкуренция от местни заведения и поиска защита от кредиторите, след като свърши наличните пари и не изпълни дълговите си задължения.

Американската верига влезе в Италия през 2015 година чрез франчайз споразумение с "еПица СпА" (ePizza SpA) и планираше да се отличава със структурирана услуга за доставки в страната и топинги в американски стил, включително ананас.

Американските и италианските представители за "еПица" и "Доминос" не отговориха на молбата за коментар.

Компанията вече намали операциите си в страната от пика им през 2020 година и спря да предлага онлайн доставки на 29 юли.

През април съдът в Милано предостави на веригата съдебна защита от кредитори за срок от 90 дни, се посочва в документ на "еПица". Срокът на действие на мерките, които не позволяваха на кредиторите да изискват плащане на дълговете или да конфискуват активи на компанията, изтече на на 1 юли. Според информацията от документите на съда и на Италианската търговска камара няма пoстъпило искане за подновяване на процеса.

Компанията е имала дълг от 10,6 милиона евро (10,8 милиона долара) в края на 2020 година , се посочва в последните одитирани годишни отчети, припомня Блумбърг.