Членовете на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настояват за отпадане на всички ограничения за влизане в България на туристи от страните от ЕС, Великобритания, Русия и Израел, подкрепа на българските авиокомпании, за да могат веднага да поемат потенциалния интерес, който съобщението, че отпадат ограниченията ще произведе, и да има карантинни хотели. Това каза изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) Полина Карастоянова, цитирана от БТА.

По въпроса за карантинните хотели Карастоянова посочи, че е необходимо във всеки ключов туристически комплекс да бъде определен хотел за тази цел и разходите за неговата издръжката за сезона да бъдат поети от държавата. Алтернативна възможност е държавата да определи за карантинни цели някои от почивните станции - публична държавна собственост, на различни административни ведомства, които се намират във всеки голям туристически комплекс.

Ако ние утре - 11 юни, не излъчим съобщения в международен план, че след две седмици, считано от 26 юни, когато обикновено през уикенда започват пътуванията, отпадат ограниченията и българската държава поема издръжката и настанява в карантинни хотели, нуждаещи се от това туристи, сезонът има всички шансове да бъде провален от наша страна, защото няма да сме си свършили работа, заяви Карастоянова.

Настояваме пред правителството за незабавен хоризонт от 26 юни за чартърния туризъм и това първоначално да е за определен брой страни от ЕС, които са готови с техните чартърни програми и могат да стартират, и за Украйна и Русия, каза Румен Драганов, изпълнителен секретар на Българския туристически съюз, който е член на конфедерацията Ако бъде даден този хоризонт, ние ще постигнем до около 7,5 млн. пътувания тази година (брой на влезлите граждани в страната), допълни Драганов.

Припомняме, че преди ден стана ясно, че германският туристически концерн DER Touristik планира чартърната си програма до България от 2 юли 2021 г. Полетите ще бъдат до Варна и Бургас, и ще се осъществяват от българската авиокомпания European Air Charter (бившата Bulgarian Air Charter). Първите туристи ще пристигнат от Дюселдорф и Лайпциг. От германската страна обаче все още очакват българските министерства на туризма и на здравеопазването да разработят концепция за безопасността на гостите.

По думите на Драганов очакванията са в пика на сезона - от 25 юли до 10 август, заетостта на хотелите да достигне 60 процента или около 40 на сто от местата за настаняване няма да приемат туристи. Ако постигнем тази заетост - да отидем на ниво 60 процента от равнищата през 2019 г., тогава ще имаме в годишен план 7,5 млн. пристигания, със забавата, която е поради липса на хоризонт, която дава правителството, коментира Драганов.

Днес ресорният министър Стела Балтова съобщи, че туристическите обекти, в които 100 процента от персонала е ваксиниран, ще получават специални стикери, дело на министерствата на туризма и на здравеопазването. Идеята е стикерите да позволят на обектите да се рекламират по-успешно, защото са безопасни и да привличат гости. 

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, която поема ротационното председателство на Конфедерацията на българския туристически бизнес, оповести приоритетите на организацията през следващата половин година, които ще бъдат представени на ресорните министри от служебния кабинета.

В групата на спешните мерки, освен отпадането на всички ограничения за влизане в България за посочените вече страни и подкрепата на българските авиокомпании за чартърните полети през лятото, е и продължаване на мярката "60 на 40" до края на година, което да се реши от редовно правителството. Решаване на въпроса за неравноправното третиране на браншовите организации по отношение на музикалните права, е четвъртото спешно предложение.

Сред стратегическите предложение е създаване на механизъм за издаване на ваучери в туризма.

Към конфедерацията се присъединява и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, съобщи Ричард Алибегов.