Първите чуждестранни туристи пристигнаха по Южното Черноморие. С два чартърни полета от Тел Авив 214 израелски граждани бяха официално посрещнати с воден салют на летището в Бургас снощи. Те са настанени в няколко хотели в най-големия курортен комплекс у нас - Слънчев бряг.

Вижте снимки >>

В страната ни израелските туристи пристигнаха с отрицателен PCR тест и сертификат за ваксинация.

Туроператори от Израел започнаха записвания след заповедта на здравния министър за отваряне на казината при капацитет от 50%.

"Не искам да давам прогнози. Надявам се всичко да се успокои в Израел и да тръгнат нещата по начин, по който работим, когато няма корона и когато няма ракети в Израел", каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов пред БНТ.

Снимка: БТА

Пристигналите туристи приемат кратката си ваканция в Слънчев бряг като бягство от воя на сирени в Израел и нарастващото напрежение.

"Докато чакахме на летището в Тел Авив продължаваха да ни обстрелват. Наложи се да се скрием в бомбообежище, за да сме в безопасност."

Снимка: БТА

"На всеки 10-15 мин. се чуват поне по 15 бомби. Дори и повече. Наистина е страшно!", споделиха туристи за обстановката в Израел, където сблъсъците по ивицата Газа продължават.

Планирано е първоначално да има по четири полети седмично от Израел за Бургас, а до средата на юни да станат по 10 . От началото на май бургаското летище е приело 156 полета, а до края на месеца се очакват още 67.

Снимка: БТА

Днес се очаква отговор и дали руската авиокомпания ще изпълни предвидените полети за юни и юли за България.