Туристическите обекти, в които 100 процента от персонала е ваксиниран, ще получават специални стикери, дело на министерствата на туризма и на здравеопазването. Първият бе поставен днес на един от хотелите в комплекс "Албена" от министърът на туризма Стела Балтова и главния санитарен инспектор Ангел Кунчев, съобщи БТА.

Идеята е стикерите да позволят на обектите да се рекламират по-успешно, защото са безопасни и да привличат гости. Кунчев уточни, че ще разпореди служителите на РЗИ по морето да популяризират новата инициатива сред собствениците на хотели и заведения. Неговата лична позиция е, че работодателите трябва да са активни и дори да "натискат" служителите си да се ваксинират. Той уточни, че няма предвид уволнения, а по-скоро да се предлагат допълнителни стимули за тези, които се имунизират.

За да бъде възстановен туристическият сектор, трябва средата да е сигурна и да гарантира здравето както на работещите в бранша, така и на гостите, каза министър Балтова. Според нея "Албена" е най-добрият пример в страната с мерките, взети в комплекса. Освен че броят на ваксинираните служители вече надхвърля общо 70 процента, в комплекса действа ваксинационен център. Освен това е осигурена и база, където да бъдат настанявани тези, които евентуално са заразени с COVID-19.

Сега туристите, които искат да пътуват, гледат две неща - какво е нивото на заболеваемост в страната, която искат да посетят, и какво е нивото на имунизацията там, допълни Кунчев. Той каза, че заболеваемостта у нас върви стабилно надолу, но това не бива да ни успокоява. За изтеклата седмица България е на 23-о място по заболеваемост в Европа, като само пет държави имат малко по-добри показатели от нашите, обясни Кунчев. Никой обаче не може да гарантира как ще се развият нещата през есента, например, затова е нужно хората да се ваксинират, допълни той. Според него в туристическия сектор могат да бъдат имунизирани и чужденците, които пристигат да работят у нас. Очакванията са броят им да е между 18 и 20 хиляди души.

Ваксинационният процес трябва да бъде фирмена политика, каза още министър Балтова. По думите й вече в много места за настаняване в страната се предлага ваксиниране и на гостите. Като добър пример в това отношение тя даде комплекс "Св.св. Контантин и Елена", в чиито хотели, освен ваксинация, има възможност тези, които отпътуват да си направят PSR-тестове. Добри практики има и по Южното Черноморие и те трябва да бъдат максимално популяризирани, за да заработи секторът още по-добре, обобщи Балтова.