Добивът на литий в пустинята Атакама в Чили изостря водния стрес във вече сухия регион, но дебатът бушува за истинското въздействие на индустрията, тъй като правителството започва да преразглежда експлоатацията на ресурсите на пустинята, предаде Euractiv. Ето подробностите:

В Чили управлението на водите е в центъра на продължаващата битка между минните компании, правителството, екологичните активисти и някои общности, живеещи в близост до солниците в Атакама.

Регионът е един от най-сухите в света, където валежите рядко надвишават два милиметра годишно. Следователно дефицитът на вода и сушите са част от екосистемата за местните общности, които сега трябва да живеят заедно с нарастващата индустрия за извличане на литий.

Литият е ключов компонент в производството на батерии за електрически автомобили и наскоро беше добавен към списъка на ЕС с критични суровини, считани за основни за производството на батерии за електрически автомобили, мобилни телефони и преносими компютри.

Солените равнини в Чили представляват най-големите експлоатируеми резерви в света. Но мненията се различават относно това как трябва да се използват.

Кристиан Еспиндола, фермер, който живее близо до апартаментите, каза, че се тревожи за бъдещето на земята си. Интервюиран като част от разследване от 2021 г. на медията Reporterre , той призова "мините да се махнат".

Хуана Анса Конзалес, местен жител, каза, че добивът на литий не трябва да се разширява повече. "Добивът на литий е само временен прозорец, докато селското стопанство е дългосрочен процес", каза тя пред EURACTIV през февруари.

С развитието на литиевия сектор все повече фермери поставят обещанията за устойчивост на индустрията под контрол.

Според данни на най-големия производител на литий в Чили, SQM, производството на един тон литиев карбонат - предшественик на съединенията, използвани в литиево-йонните батерии - изисква около 600 000 литра вода.

Сладката вода, използвана за производството на литий в Чили, идва от два източника - подпочвата на пустинята и саламурата, изпомпвана отдолу на Салар Гранде в пустинята Атакама, която се съхранява в повърхностни езера за изпаряване, за да се извлече литий.

В регион с ендемичен воден стрес като Atacama Salar, всяко извличане на вода рискува да наруши хидроложкия цикъл, процес, който все още не е напълно разбран.

Поучване обаче показва, че извличането на литий ще представлява по-малко от 10% от потреблението на прясна вода в региона и няма да бъде свързано с промени в характеристиките на повърхностните води и съхранението на вода.

3eNews