Френската компания "Имерис" (Imerys), специализирана в добива и преработката на индустриални минерали, обяви днес, че иска да стане водещ доставчик на литий в Европа благодарение на минен проект във Франция.

"Имерис" съобщи, че резултатите от проучванията, проведени в нейната мина в Бовоар във френския департамент Алие, предполагат, че от нея могат да бъдат добити 34 хиляди тона литиев хидроксид в продължение на поне 25 години. Добивът, който може да започне през 2028 г., ще бъде достатъчен за производството на около 700 хиляди батерии за електрически автомобили, се казва в съобщение на компанията, цитирано от БТА.

Съобщението идва на фона на опитите на европейски минни компании бързо да започнат добива на тази суровина, която е ключов компонент при създаването на батерии за електрически автомобили. В момента почти цялото количество литий, които се използва при производствените процеси в Европейския съюз, се добива в страни извън Общността, отбелязва Ройтерс.

Китай има ключова роля на глобалния пазар на литий. Сред най-големите доставчици в света на ценната суровина са и Австралия, и Аржентина.

Производството на електрически автомобили е ключово за реализацията на плановете на Европейския съюз да бъдат намалени вредните емисии на парникови газове. Евросъюзът се опитва да намали зависимостта си от доставките на батерии от Азия посредством проекти, в които участват европейски специалисти и производители на автомобили, пише Ройтерс.

Френската компания "Имерис" оперира и в България. Нейното подразделение у нас "Имерис Минералс България АД", което е базирано в Кърджали, е с основна дейност: "добив по открит способ, преработка, пакетиране и товарене на продукти от бентонит, перлит и зеолит", според корпоративния сайт на дружеството.