ЕС е близо до финализиране на регулаторен режим, предназначен да стимулира растежа на своята водородна икономика. Но цифрите на индустрията посочват, че някои аспекти ще трябва да бъдат преразгледани през следващите няколко години, ако блокът иска да стимулира сектора да се конкурира в световен мащаб.

ЕС е дом на 201 проекта с над 20 MW на етап меморандум за разбирателство, според данни на МАЕ, но само 19 проекта са получили окончателно инвестиционно решение (Final investment decision (FID) - и нито един, който изисква изтегляне от трета страна. "По отношение на суровия брой предложени проекти и съобщения, има много повече проекти в ЕС спрямо САЩ. Но Амрика има повече проекти, които преминават към FID ", обяснява Дарил Уилсън, изпълнителен директор на индустриалния орган Hydrogen Council, цитиран от Hydrogen Economist.

Това отчасти се дължи на сложността на разпоредбите на ЕС в сравнение с други юрисдикции в света. Режимът като цяло попада в три области на законодателството: сертифициране, стимулиране от страна на предлагането и стимулиране от страна на търсенето.

Тази година Европейската комисия най-накрая прие два делегирани акта, определящи какво означава възобновяем - известен също като зелен - водород. Актовете налагат строги правила относно времевата и географската корелация на възобновяемите активи и активите на електролизера, предназначени да гарантират, че използването на възобновяема енергия за производство на водород не води неволно до повторно карбонизиране на електрическите мрежи. Но в съчетание с цените на електроенергията в Европа, които вече са по-високи, отколкото другаде по света, правилата ще направят скъпо изграждането на проекти в ЕС, смята Дан Фелдман, партньор в адвокатската кантора King & Spalding.

"Създаването на проекти в Европа не е лесно. Електричеството е скъпо и правилата за това какво се счита за зелено електричество са строги", казва той. "Когато погледнете цената и сложността, хората може да стигнат до заключението, че вносът на суровината изглежда е по-лесен". Допълнителните правила ще се прилагат и за страните вносителки. Но по-простите разрешителни режими, по-добрите възобновяеми ресурси и по-евтините разходи за електроенергия може да направят по-вероятно разработчиците да получат финансиране на проекти за внос, добавя Фелдман.

3eNews