Европейският съюз и Индия възобновиха днес след 9 години прекъсване преговорите за споразумение за свободна търговия, като целта е то да бъде сключено до края на 2023 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това става в момент, когато Западът се стреми да укрепи стратегическите си връзки с Индия.

Дискусиите ще се състоят в Делхи до 1 юли. Освен по споразумението за свободна търговия, те ще бъдат насочени и към договаряне на защита на инвестициите и на географските наименования на продуктите.

Преговорите по споразумение за свободна търговия между ЕС и Индия са блокирани от 2013 г. заради въпроси като защита на патентите и намаляване на митата.

ЕС е един от най-големите търговски партньори на Индия и стокообменът им беше на стойност около 120 милиарда евро през 2021 г., съобщи в средата на юни европейският комисар за търговията Валдис Домбровскис на пресконференция, на която обяви възобновяването на преговорите.

Наричана "кралят на митническите такси" от бившия американски президент Доналд Тръмп, Индия през последните години стана по-отворена към понижаването на митническите бариери и преговаря по споразумения с много други страни.

Делхи подписа през февруари важно споразумение за икономическо сътрудничество с Обединените арабски емирства (ОАЕ), а през април - междинно споразумение за свободна търговия с Австралия, като целта е да се постигне пълно съгласие по документа до края на годината.

Индия води търговски преговори и с Канада, Израел и Великобритания.

Дискусиите се провеждат в момент, когато Индия се стреми да постигне труден баланс между отношенията си със Запада и с Русия, която й доставя голяма част от необходимото й оръжие и енергия. Делхи не осъди открито руската инвазия в Украйна и не подкрепи гласуванията в ООН в тази насока, отбелязва АФП.