Повече от половината от търговските потоци между Великобритания и ЕС могат да намалеят наполовина при Брекзит без споразумение, когато Обединеното кралство напусне съюза както е предвидено на 31 октомври. Това се посочва в доклад на Британската сметна палата, публикуван днес и цитиран от в. "Файненшъл таймс" и БТА.

Според експертите от 30 до 60 процента от британските транспортни компании, които пътуват за ЕС, няма да имат съответната документация при Брекзит без споразумение.

Сметната палата посочва, че въпреки неотдавнашните усилия на правителството, не е свършена по-голяма част от съществената работа, която е необходима, за да се запазят търговските потоци през границата между Великобритания и ЕС особено през пролива между Дувър и Кале.

Според експертите от палатата правителството няма достатъчно време до 31 октомври, за да осигури цялата инфраструктура и необходимия персонал, за да може да намали опашките от камиони, когато те приближат пристанищата на Ламанша. Това би могло да стане, като се въведат задължителни проверки за идентифициране и отклоняване на търговските компании, които не са готови за френската граница.

В доклада на Сметната палата се посочва, че в началото на този месец само 25 000 от 150 000 - 200 000 търговци, които ще трябва да попълват митническа декларация още на първия ден след хаотичен Брекзит, са се регистрирали по правителствената схема "Преходни опростени процедури". Целта на тази схема е да да се позволи на компаниите, които са се регистрирали, да забавят подаването на митнически декларации и плащането на вносни мита от ЕС за Великобритания.

Британската сметна палата се съмнява в ефикасността на информационната кампания на стойност 100 милиона британски лири, подета от правителството миналия месец, за да се подготви бизнесът за напускането на ЕС.

Едно от ключовите заключения в доклада на Сметната палата е, че освен всички неизвестни около процедурите за планиране в самата Великобритания, още редица фактори ще се отразят на трафика през границата при Брекзит без споразумение и те са извън контрола на правителството.

Според Сметната палата трите ключови променливи са: готовността на бизнеса, степента на контрол, който ще наложат страните членки на ЕС и това как ще се уреди въпросът с границата със Северна Ирландия.

Шефът на Британската сметна палата Гарет Дейвис заяви, че подготвянето на британската граница със или без споразумение е изключително сложно и изискващо огромен обем работа от министерства, агенции и трети страни като търговците.

"Въпреки усилията им остават значителни рискове, които могат да имат последствия за обществото и бизнеса", добави той.