България реално работи за диверсификация на енергийните доставки, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след съвместното заседание на българското и гръцкото правителство в гръцкия град Александруполис.

След съвместното заседание бяха подписани три документа за съвместно сътрудничество в областта на икономиката, туризма и инвестициите от ресорните министри и шефове на агенции на двете страни (виж по-долу).

Нашата страна инвестира в интерконектор за природен газ, както и в терминал за втечнено синьо гориво в Гърция, каза Борисов. Изграждането на "Балкански поток" не е с цел да заобикаля Украйна - през нашата страна преди преминаваха по 30 млрд. куб. метра природен газ годишно, сега не преминава нищо и лошо ли е да минават 15 млрд. куб. метра, попита Борисов. От 3 до 5 млрд. куб. метра природен газ ще влизат през интерконектора с Гърция, а през тръбата на сръбската граница ние може да "пробутаме" над 20 млрд. куб. метра (...) До края на тази година интеконекторът с Гърция ще бъде направен, изтъкна премиерът, цитиран от БТА.

Какво се урежда в транспорта (освен на газ)

Жп. линията и магистрала Струма, това е част от инициативата "Три морета" и това е направено с български пари. Ние не само участваме в инициативата "Три морета", ние го правим реално и то с инвестиции за над един милиард лева, каза Борисов.

Не случайно казаха по тази инициатива да се направи трети мост на река Дунав при Силистра - и без това там хората не искат да им влизат ТИР-овете в града. Нека Румъния каже, че е съгласна и България ще вложи пари и ще направи този мост. Ако е нужно 100 или 200 млн. лева за този мост, добави още премиерът.

А ето какво написа премиерът на страницата си във фейсбук във връзка с постигнатите договорености:

"България и Гърция трябва да останат все така добронамерени и приятелски настроени. Няма нищо по-хубаво държави - членки на ЕС да демонстрират приятелство и близост, да обединяват своите пътни системи и енергийни връзки. Това заявих по време на съвместното ни изявление с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Докато някои в България се упражняваха с думата "диверсификация" - ние вложихме 500 млн. лв. в нея, станахме съдружник в терминала за втечнен американски газ в Гърция и строим "Балкански поток". Ние правим газови магистрали. Интерконекторът Гърция - България ще е готов тази година, тръбите са там, строи се."

По-късно пред журналисти Борисов каза, че е важно тази година, в срок, да имаме интерконектор, по който да тече втечнен газ от различни източници. "Паралелно правим и "Балкански поток". Той е важен, защото България, освен като клиент на втечнен газ, като възлова точка за Гърция, оста юг-север, дава възможност на този терминал да пренася газ през България и да диверисифицира Сърбия, Унгария, Австрия", отбеляза премиерът и добави: "Ние с колегите от Гърция правим газови магистрали. Тръбите са там, строи се". Борисов акцентира върху геостратегическото значение на оста юг-север.

За какво още се договориха двете страни

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на инфраструктурата и транспорта на Гърция Костас Караманлис подписаха Споразумение за регламентиране на железопътния трансграничен трафик. По този начин ще се улесни и ускори преминаването през железопътните гранични пунктове между двете държави, като се регламентират свързаните с това процедури. С влизането в сила на споразумението, европейските железопътни предприятия ще получат равноправни условия за извършване на трансгранични услуги. Двамата министри се договориха за ускорено изграждане на мултимодалния коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова и гръцкият й колега Хари Теохарис подписаха Съвместно изявление на министрите на туризма на а Гърция и България. Двете министерства ще насърчават усилията на частния сектор в своите страни - хотелски асоциации, специализирани камари, национални асоциации на туроператорите и на туристическите агенти, стартиращи компании и др., за активно сътрудничество и осъществяване на съвместни инициативи, както и в дейностите за промотиране на общи продукти за далечни пазари.

Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и Ентерпрайз Грийс. БАИ и Ентърпрайз Грийс подписаха Меморандум за сътрудничество, в който се предвижда двете институции да бъдат партньори в областта на привличането на инвестиции и реализация на нови инвестиционни проекти, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между потенциални инвеститори от България и Гърция. Намерението е да се подпомага кандидатстването по общи европейски проекти.