Интерконекторът Гърция-България ще е факт във втората половина на 2020 г. А финансирането му е гарантирано с документите, които бяха подписани в четвъртък. Това обясни пред Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова.

"Беше подписано и между правителствено споразумение, което пък гарантира данъчният статут на този проект за следващите 25 години", заяви Петкова.

Тя подчерта, че един от основните приоритети в управленската програма на правителството в сектор "Енергетика" е диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ.

"В управленската ни програма интерконектора Гърция- България е включен като основен наш приоритет и е фиксирана и крайната дата на неговата реализация. От 4 години работим изключително целенасочено в тази насока", заяви Петкова.

Относно проекта "Турски проект", Петкова припомни, че в края на миналата година е направена актуализация на енергийната стратегия и този проект е включен в нея.

"Най-важното е , че ще даде на България възможност да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Спазили сме всички изисквания на европейските правила", заяви Петкова.

"От тук нататък всичко е в ръцете на компанията, която е избрана за изпълнител. Имаме ангажимент да бъде построен проектът", заяви Петкова.