По инициатива на министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се проведе среща за отчитане на дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB), съобщиха от Министерството на енергетиката.

В срещата са участвали изпълнителните директори на проектната компания "Ай СИ Джи Би" ЕАД от българска и от гръцка страна - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби - "Коринт Пайпуър", на строителя - АВАКС и на инженер-консултанта - "Консорциум Тибей".

Министър Теменужка Петкова е призовала компаниите да работят активно и е подчертала, че изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България трябва да приключи през октомври тази година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м/год. азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз, посочиха от енергийното ведомство.

Представителите на "Коринт Пайпуър" са уверили, че производството на тръби се реализира по график. През февруари ще се осъществи доставката на необходимите тръби за изграждането на първите 47 км от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия, пише в съобщението.