Петролните приходи на руската държава продължават да са подложени на натиск, тъй като средната цена на суровия петрол, която правителството в Москва използва за изчисляване на данъчните си приходи, спадна до своята най-ниска стойност от повече от две години, пише Блумбърг, на която се позова БТА.

Русия отчете рекорден бюджетен дефицит през декември на фона на рекордните си разходи поради военната инвазия в Украйна. Същевременно обаче цените на петрола и на природния газ се понижиха на международните пазари, а те са основен източник на приходи за бюджета на Руската федерация.

Базовата експортна цена на руския суров петрол намаля почти наполовина през 2022 г. на фона на забавянето на икономиката в глобален мащаб и санкциите срещу управляващите в Москва, наложени от западните страни поради руското нападение срещу Украйна.

Средната цена на петрола сорт Урал, който е ключов за руския петролен износ, възлиза на 46,82 долара за барел за периода от 15 декември 2022 г. до 14 януари 2023 г., съобщи днес министерството на финансите в Москва. Това е най-ниската му цена от периода между средата на октомври и средата на ноември 2020 г., когато беше регистриран пик на пандемията от COVID-19. Цената на петрола сорт Урал ще бъде използвана при изчисляването на редица такси в руската петролна индустрия през следващия месец, сред които и на експортните мита на нефта и на нефтопродуктите.

Западните санкции срещу руския петролен сектор целят да ограничат постъпленията на Кремъл от продажбата на черно злато, но в условията на стабилен износ, отбелязва Блумбърг.

Ако цените на руския суров петрол се задържат на близки до сегашните нива, петролните приходи на Москва няма да достигнат 2,4 трилиона рубли (около 35,07 милиарда долара) или 1,6 от брутния вътрешен продукт на страната, както предвижда руското правителство, отбелязва икономическият анализатор в Блумбърг Икъномикс (Bloomberg Economics) Александър Исаков.

На 10 януари финансовият министър Антон Силуанов заяви, че Русия отчита бюджетен дефицит от 2,3% от БВП през 2022 г.

Преди Москва да започне инвазията в съседна Украйна на 24 февруари 2021 г. целта на властите беше бюджетен излишък от 1 процент от БВП за 2022 г. През септември м.г. президентът Владимир Путин оповести прогноза за излишък от близо половин трилион рубли.

В края на миналия месец Силуанов призна, че таванът върху цената на руския петрол, наложен от Запада ($60 за барел), може да увеличи бюджетния дефицит на Русия през 2023 година.

Според Силуанов обаче дефицитът за изминалата година е достигнал 3,3 трлн. рубли (47,45 млрд. долара).