Експлозия затвори голям терминал за износ на втечнен природен газ в САЩ. От него се извършват жизненоважни доставки за Европа, която вече се бори с несигурността около потоците на горивото от Русия, съобщи bgonair.

Съоръжението за износ на втечнен природен газ Freeport в Тексас ще остане затворено поне три седмици след възникнал пожар, каза говорител на компанията. Почти една пета от всички задгранични доставки на газ от САЩ са преминали през терминала миналия месец, напомня Bloomberg.

САЩ изпратиха почти три четвърти от своя LNG в Европа през първите четири месеца на годината. Сега регионът ни получава почти половината от доставките си на това гориво от Щатите. Някои европейски държави се опитват да се откажат от руския газ поради нахлуването в Украйна, но остават зависими от него в краткосрочен план.

Аварията в Тексас съвпада и с началото на лятото в северното полукълбо, когато увеличеното използване на климатици повишава търсенето от електроцентралите. Това навярно ще повиши цените на втечнен природен газ в Европа и Азия, които вече се търгуват доста над нивата за това време на годината.

Купувачите на втечнен природен газ вероятно ще започнат да търсят резервни пратки от спот пазара, но според търговците в Азия има намаляващо количество налични доставки. Този ход вероятно ще засили вече интензивната конкуренция между Азия и Европа за газ.

Цените в Европа паднаха до тримесечно дъно в сряда, отчасти поради очакванията за повече доставки от САЩ.

Цените на природния газ в Америка паднаха след пожара, заплашвайки да остави доставките на горивото блокирани на вътрешния щатски пазар въпреки нарастващото търсене отвъд Океана.