Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставката на газ към потребителите и топлофикациите. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

Във връзка с доставката на американски втечнен газ Тодоров смята, че все още се водят преговори и не може да потвърдя дали има подписан договор. Той отбеляза, че договорът трябва да бъде представен в КЕВР за одобрение. "До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв."

На 6 юни Министерството на енергетиката съобщи, че България е получила първия танкер с американски втечнен газ и че той вече се разтоварва.

За да се гарантира потреблението в България, трябва и да се напълни хранилището Чирен на 100%, което към момента е запълнено на 23% - твърде малко, според Тодоров. Не трябва да се пропуска нито един ден, за да може то да се напълни до 1 октомври, подчерта шефът на КЕВР.

Като трети акцент Тодоров изтъкна газовата връзка с Гърция - построена и оперираща.

Българският и гръцкият оператори потвърдиха, че интерконекторът ще е в търговска експлоатация след 1 юли.

Шефът на КЕВР определи като спекулация мненията за възможен режим на тока у нас - "защото България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира". "Ако кризата се задълбочи, вариант е да спрем износа на ток", допусна  Тодоров, но уточни, че не вижда реалистична хипотеза това да се случи.

"България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ "Козлодуй" българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ -производители и ги прехвърлихме към бита", обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията едва с 3.3%.

Шефът на КЕВР подкрепи промените, които предлага Министерство на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката, оито уреждат използване на нов механизъм - т.нар. блоктарифи, като намерението е да се защитят най-уязвимите потребители, тези с най-ниско потребление.

"С двустаен апартамент, които консумират примерно до граница 200 kWh - което е сметка около 40-50 лв. Всеки потребител с такава сметка ще има уверение, че тя ще остане такава за в бъдеще", уточни Тодоров. Ако превиши тази граница, се плаща по-висока цена. Каква ще е границата, ще предложат експертите, добави Тодоров.

В същото време шефът на КЕВР препоръча да не се бърза с блоктарифите, защото за битовите потребители са осигурени поносими за следващата година цени.

Във връзка с по-сериозното повишение на цените на топлоподаването шефът на КЕВР каза, че за разлика от тока, България не произвежда газ и трябва да го внася и той има своята международна цена.