Служебното правителство се отказа от идеята за две тарифи за електроенергията в зависимост от консумацията, обяви в енергийният министър Росен Христов, който само преди два дни лансира проект за справедливост сред потребителите, именно чрез въвеждане на две тарифи за електроснабдяването на битовите потребители.

По-рано в неделя и Министерството на енергетиката обяви, че няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители.

Пред журналисти в неделя Христов поясни, че мярката е била замислена като буфер при влошаване на ситуацията с цените на газа и на другите енергийни източници. И подчерта, че цените на природния газ ще продължат да падат - и под обявената цена от 166 за мегаватчас.

"В момента няма нужда от две тарифи. Както видяхте, стабилизирахме доставките на газ както като количество, така и откъм цена - тоест цената за ноември е наполовина на тази, която беше за месец септември. Това ни дава увереност, че нашите мерки работят и заедно с европейските, които се очакват, ние имаме едно позитивно очакване за развитието. И ако това се задържи, цените на парното съответно също не биха се променили, така че няма спешна нужда от мярката за две тарифи", коментира Христов, цитиран от БНР.

Енергийният министър отбеляза, че идеята за две тарифи е била силно политизирана и затова, според него, подобни решения трябва да се вземат от партиите и от парламента.

"Забелязахме, че проблемът се политизира, а ние сме техническо правителството, тоест нашите предложения са базирани на технически изчисления и не са популистки. И тъй като проблемът придобива рязко политически характер, което не създава комфортна среда за обсъждане, и в същото време партиите поеха инициативата за подобни законопроекти, ние решихме вместо да внасяме предложението, да поддържаме и парламента, и партиите, представени в него, с техническа експертиза и с всички анализи, които сме направили", каза още Христов.

Министърът обяви още,  че се очаква по-нататъшно поевтиняване на синьото гориво.

"За ноември месец обявената цена е 166 лева за мегаватчас, като в момента нашите разчети показват, че дори може да постигнем и по-добра. За декември се надяваме да задържим цената от ноември и с нетърпение очакваме резултатите от средносрочните търгове, които са за доставка за цялата 2023 година. На база на досегашните резултати от тези конкурентни процедури съм оптимист, че ще успеем да решим проблема средносрочно", посочи Росен Христов.

Какво беше предложението за двете тарифи

На 21 октомври Роен Христов обяви, че Министерството на енергетиката ще предложи битовите потребители да заплащат използваната от тях електроенергия по регулирани цени в рамките на 800 квтч месечна консумация. Над това количество електроенергията да се заплаща по пазарни цени. По думите на министър Христов, планът е новите две тарифи да започнат да действат от 1 януари 2023 г. Прагът от 800 квтч ще важи за зимния сезон, а за останалите месеци той ще бъде 300 квтч. Тези стойности покриват нормалното месечно потребление на над 90% от домакинствата. По-скоро целта е да бъде въведена справедливост и потребителите, които отопляват басейни и сауни, да не бъдат приравнявани към клиентите, които имат нужда от защитени по-ниски цени, стана ясно от думите на енергийния министър.