Министерството на енергетиката (МЕ) няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Това съобщиха от пресслужбата на МЕ. От МЕ отчитат, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока.

"Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да се допусне гражданите да са натоварени с непосилни сметки за ток.

Полагат се всички усилия да се задържат и намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 1 януари 2023 г. По този начин се цели да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. От МЕ работят по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение, и изразявт надежда проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара", съобщиха от МЕ.

Преди дни представители на Българския съюз за директна демокрация протестираха срещу излизането на битовите абонати на свободния енергиен пазар, припомня БТА. Според протестиращите правителството, редовно или служебно, се опитва да прехвърли тежестта на изкуствено създадена и спекулативна енергийна криза върху гражданите. България има много добри енергийни мощности все още, има евтина енергия в лицето на атомната електроцентрала "Козлодуй" и Държавната въглищна компания, казаха тогава протестиращите.

"Предложението за две тарифи (на тока за битовите потребители) беше на техническа база за проверка и евентуално влошаване на ситуацията с цени на газ и други енергийни източници. Тъй като няма спешен характер, решихме да не го внасяме. Забелязахме, че проблемът се политизира, а ние сме техническо правителство". Това обясни служебният енергиен министър Росен Христов, преди да замине за форум на Световната банка във Виена.

"Това предложение по никакъв начин не представляваше форма на либерализация на пазара. Както многократно съм заявявал, позицията на служебното правителство е да сме на регулиран пазар за максимално дълъг период", уточни министърът.

Той обяви, че цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв. като на тези нива може да се задържи и през декември.