Президентът на САЩ Джо Байдън се готви да нареди освобождаването на до 1 млн. барела петрол на ден от стратегическия петролен резерв на страната, в опит да контролира цените на горивата, които скочиха, след като САЩ и съюзниците им наложиха строги санкции на Русия заради нахлуването й в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Съобщението може да бъде направено още днес, доколкото Белият дом уточнява, че Байдън планира да направи изказване относно плановете на администрацията си за борба с нарастващите цени на бензина. Продължителността на освобождаването не е уточнена окончателно, но може да продължи няколко месеца. Хората са говорили при условие за анонимност преди официалното огласяване на решението.

Високите цени на петрола не са подтикнали към по-голямо производство, което създава предизвикателство за Байдън.

Популярността на президента спадна, тъй като през февруари инфлацията достигна 40-годишен връх, а цената на петрола и бензина се покачи след нахлуването на Русия в Украйна. В сряда суровия петрол се търгуваше на цена от близо 105 долара за барел, в сравнение с около 60 долара преди година.

Въпреки това производителите на петрол са по-фокусирани върху задоволяването на нуждите на инвеститорите, според проучване, публикувано миналата седмица от Федералния резерв. Около 59 процента от анкетираните мениджъри заявиха, че натискът на инвеститорите за запазване на "капиталовата дисциплина" на фона на високите цени е причината да не изпомпват повече, докато по-малко от 10 процента обвиниха за това правителствените регулации.

По данни на министерството на енергетиката, което управлява стратегическия резерв, към 25 март в него се съхраняват над 568 млн. барела петрол.