92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът физически да е готов до края на юни, от юли започват тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври.

Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB от българска страна.

Проектът е съвместен е се развива от компанията на територията на двете държави, представлява се от двама изпълнителни директори и двама акционери - 50% от БЕХ с принципал Министерство на енергетиката и 50% от "Посейдон", зад които са гръцката алтернатива на "Булгаргаз" и италианската.

Това, което забави проекта е, освен коронавируса и закъснението във веригата доставки на наземните съоръжения, 8 броя кранови възли, които дойдоха в края на февруари. Но те вече са тествани. Остава хидротестване на газоизмервателната станция в Стара Загора и тази в Комотини, каза Георгиева.

И на двете територии има остатъчни работи, но има и голям напредък, каза Георгиева. Линейната част на газопровода е готова и на двете територии, тръбите са положени и обратно засипани, направена е хидроатестация.

Георгиева отбеляза, че са имали финансови ограничения и гръцката компания строител "Авекс" са дали подходящ бюджет.

"Не сме максимално доволни, защото очаквахме по-бързо да приключат. Много усилия и енергия ни коства това да ги накараме да работят по-бързо. Но има надежда, вече сме на финалната права, има сериозна подкрепа и натиск", каза Георгиева.

Тя уточни, че строителят дължи неустойки за това забавяне. От 1 януари са начислени неустойки в размер на около 90 000 евро на ден, но не повече от 10% от стойността на контракта, който е 145 млн. евро, като те биха се начислили до средата на юни.

Георгиева каза още, че 50% от капацитета на проекта е резервиран. Овен 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан има и резервации от други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар.

Има изключителни шансове този терминал да запълни не само капацитета от 3 млрд., но да бъде ъпгрейднат до 5 млрд. куб. метра годишно с помощта на компресорна станция. Този газопровод има потенциали не само за България (с потребление от 3,5 млрд. куб. метра на година - б.р.), но защо не и за внос към Украйна, към Западните Балкани, каза изпълнителният директор на ICGB от българска страна.