Завършват тестовете по междусистемната газова връзка Гърция - България, надявам се много бързо да имаме и реален газ, който да тече. Това каза пред български медии премиерът Кирил Петков, след като инспектира изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция в района на Комотини, предаде БТА.

Петков прогнозира, че газ може да потече по връзката преди септември тази година. По думите му до този момент тестовете не са показали дефекти.

По-рано в понеделник Петков участва в церемонията по стартиране на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Там премиерът заяви, че днешният ден ще бъде запомнен в политическата история на България и Гърция като ден на стремежа за икономическа свобода и политическа независимост.

Строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора е готово на 92 на сто. Връзката е 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът физически да е готов до края на юни, от юли започват тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври. Това каза на 28 април по БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB от българска страна.

Георгиева каза още, че 50% от капацитета на тръбата е резервиран. Овен 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан има и резервации от други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар. Има изключителни шансове този терминал да запълни не само капацитета от 3 млрд., но и да бъде ъпгрейднат до 5 млрд. куб. метра годишно с помощта на компресорна станция. Този газопровод има потенциали не само за България (с потребление от 3,5 млрд. куб. метра на година - б.р.), но защо не и за трансфер към Украйна, към Западните Балкани, каза изпълнителният директор на ICGB от българска страна.

Европейската комисия ще представи по-късно този месец план как ЕС да замени две трети от руски газ до края на годината, съобщи междувременно във вторник еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс и БТА.

Пред Европейския парламент в Страсбург тя посочи, че ЕС е във връзка с всички големи световни производители на газ в търсене на алтернатива на руското синьо гориво.

Планът предвижда и замяна на газа с възобновяеми енергийни източници, където това е възможно, както и мерки за пестене на енергия.