Още 15 милиона лева ще бъдат отпуснати, за да се рекламира туризмът в България. От февруари започваме разработването на механизма за насърчаване на туристопотока. До две седмици ще бъдат обявени и конкретните условия за самата процедура. Няма да се подпомагат чартъри, а ще се вложат средства за реклама. Това каза днес в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя информира, че спадът на броя на туристите през летния туристически сезон спрямо първоначалните прогнози е 3,5 на сто.

България през юни и юли е била посетена от 2 700 000 чуждестранни туристи. Тези данни са за доста по-малко в сравнение с рекордната 2017 г.; тогава имахме ръст от 19.8 процента. Тенденцията е да запазим България като разпознаваема и устойчива дестинация, обясни Ангелкова.

В област Бургас като цяло картината по отношение на туристите е по-благоприятна, отколкото в областите Варна и Добрич, добави тя. С 15 процента повече българи са посетили Бургас и района спрямо предходната година, което, по думите на Ангелкова, компенсира 11-процентовия спад на руския пазар и на туристите от Германия.

Това лято нарушенията по плажовете, отдадени на концесия и под наем, са много по-малко. Спад е отчетен и в кражбите по морето, с десет процента е увеличена разкриваемостта на престъпленията там. Всички проверени хотели по Черноморието в срок са отстранили неизправностите, общият размер на наложените им санкции е 180 000 лева.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че е получил уверение от АПИ, че за следващото лято по пътя Бургас - "Слънчев бряг" ще се пътува по четирилентов път.