Плащането в рубли на доставките на природен газ крие рискове, а "Газпром" е в неизпълнение на договора, заяви в изявление пред медиите министър Александър Николов във връзка със съобщението, че "Газпром екпорт" спира доставките за България.

Проблемът е в контрола от наша страна на механизма по плащането, а не в отварянето на една или друга сметка, отбеляза Николов. "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са установили, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

България не се продава, категоричен е министърът.

България е лоялен партньор към всички съседни държави, имайки предвид Сърбия и Унгария. 

Всички доставки към потребителите са гарантирани към момента, категоричен е министърът.

Газовите наличности у нас са гарантирани минимум един месец напред, успокои Николов.

Тъй като всички търговско-правни отношения са спазени, е очевидно, че природният газ в момента се ползва като политическо оръжие. С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава и България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена пред който и да е търговски контрагент, зави Александър Николов.

България е лоялен партньор към всички европейски държави. България не е Русия и когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Не бихме създали изкуствено сътресения към съседни държави, подчерта Николов.

"Газпром" отказа да коментира спрените доставки за България, която почти изцяло разчита на вноса на руски газ и която е изпълнила всичките си договорни задължения, съобщи Ройтерс. Но страната ни заяви, че предложената нова схема на плащане е в нарушение на споразумението.

Вече са проведени първоначални разговори за внос на втечнен природен газ през съседните Турция и Гърция.

"Газпром" междувременно възстанови спрените за кратко доставки за Полша. Наскоро Варшава категорично отказа да плаща в рубли за газ в съответствие с новия "ред за плащания". 

Полската държавна компания PGNiG заяви по-рано, че доставките от "Газпром" през Украйна и Беларус ще бъдат прекъснати в 8 часа сутринта местно време в сряда, (9 часа б.вр.). Полша обаче обяви, че не е необходимо да черпи от резервите си - на ниво от 76%, за разлика от българските - под 20 на сто.

Руският президент Владимир Путин призова "неприятелските страни" да плащат за вноса на газ в рубли, искане, което само малцина купувачи изпълняват.

Къде са рисковете при плащането

Наскоро заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов каза, че механизмът предполага откриване на сметка, в която държавите да плащат в евро или долари, но сумите да се превалутират в рубли. При такъв сценарий поскъпването на газа ще зависи от курса на рублата, който е плаващ. Не е ясно какъв курс ще бъде определен, обясни зам.-министърът.

Какви може да са спешните алтернативи

Ако спре кранчето на газ от Русия, вече се водят допълнителни преговори със съседни държави, с Азербайджан, относно природен газ, втечнен газ, който да бъде доставен през Гърция или през Турция, обясни при друго свое изявление неотдавна. Александър Николов. От 1 юли нататък количествата газ, които ще идват по договора с Азербайджан, ще бъдат доста по-високи. Тоест, със сигурност имаме алтернативи и със сигурност можем да се справим, заяви в началото на месеца енергийният министър.