Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз са намалели с 14 на сто през първата половина на тази година в сравнение със същия период на 2021 г., съобщи Европейската асоциация на автомобилостроителите, цитирана от Франс прес и БТА.

За шестте месеца на 2022-ра са продадени около 4,6 милиона нови превозни средства, като големите пазари отчитат двуцифрен спад, най-вече заради продължаващия недостиг на микрочипове.

Най-отчетлив е сривът в Италия - 22,7 процента, следвана от Франция - 16,3 процента, Германия - 11 процента и Испания - 10,7 процента. Подобен е и спадът на британския автомобилен пазар - 11,9 на сто. Юни се оказва 11 пореден месец със спад на продажбите на нови автомобили, като той е 15,4 на сто.

Автомобилният пазар в Европа и Америка е под сериозен натиск от пролетта на 2021 г. поради серия логистично проблеми, включително недостиг на полупроводници, произвеждани главно в Азия. С постепенното стабилизиране на доставките на чипове Европейската асоциация на автомобилостроителите прогнозираше възстановяване на продажбите на автомобили през втората половина на 2022 г., но войната в Украйна помрачи тази перспектива.

Спадът на продажбите е различен при отделните марки.

Европейският лидер "Фолксваген" (Volkswagen), например, регистриран спад от 18,5 на сто през първата половина на 2022 г., или -22,3 на сто на годишна база, като най-много са намалели продажбите на "Шкода" (Skoda) и "Ауди" (Audi).

Неговият съперник "Стелантис" (Stellantis) отбелязва спад от 22,5 на сто през първото полугодие и 17,9 на сто за една година, а най-много са намалели продажбите на "Пежо" (Peugeot), "Фиат" (Fiat) и "Ситроен" (Citroen).

Продажбите на "Рено" (Renault) са спаднали с 8,1 на сто през първото полугодие, като основната марка губи 20,8 процента, но "Дачия" (Dacia) расте с 16 на сто.

Корейската група "Хюндай-Киа" (Hyundai-Kia) обаче расте на европейския пазар с 9,9 на сто през първото полугодие, но на годишна основа спада с 4,8 процента.

През първото полугодие продажбите на "Тойота" (Toyota) са паднали с 1,6 на сто, на "Бе Ем Ве-Мини" (BMW-Mini) - с 13,7 на сто, на "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) - с 8,1 на сто.

Сериозни сривове бележат продажбите и на "Форд" (Ford) - 14 на сто, на "Волво" (Volvo) - 27,4 на сто, на "Ленд Роувър-Ягуар" (Land Rover-Jaguar) - 30,1 на сто и на "Мазда" (Mazda) - 19,3 на сто. В дъното на таблицата "Хонда" (Honda) регистрира ръст от 18,2 на сто за полугодието, но спад с 8,9 на сто за една година при пазарен дял от 0,4 процента.