Рязко поскъпване бе отчетено днес на борсата в британската столица на фона на изострянето на обстановката в Либия и спирането на дейността на водещи чуждестранни компании в северноафриканската страна, която е членка на ОПЕК, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Цената на априлските фючърси с лондонския Сорт Брент от Северно море скочи с 2,48 долара до 105 долара за барел. Това е най-високата стойност на Брента от септември 2008 година.
Рязко поскъпване от 2.5% постигна и американският лек суров петрол, който към 10:30 часа се търгуваше за 92.01 долара за барел.
С най-важно значение за пазарите днес беше изявлението на сина на либийският лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам. Той публично предупреди, че Либия е на прага на гражданска война, а това със сигурност ще се отрази върху петролният добив на страната. В момента Либия е най-големият производител на петрол в Северна Африка и осмият в Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) със своите 1.6 млн. барела дневно.
Норвежката петролна компания Статойл (Statoil) е започнала да евакуира малцината свои командировани служители в Либия заради размириците в страната, съобщи компанията, цитирана от АФП.  В Либия Статойл разработва две петролни находища Мабрук и Мурзук. Говорителят на компанията не уточни дали все още се работи на двете находища.
Британският петролен гигант Би Пи (ВР) се подготвя да евакуира през следващите 48 часа част от персонала си в Либия, където работят 140 служители на компанията, от които около 40 са командированите в страната. Евакуацията ще прекрати сондажите в Западна Либия, в района Гадамес, съобщиха от компанията. Би Пи присъства в Либия след договор за експлоатация, сключен през 2007 г., с националната петролна компания. Британската компания не добива все още петрол в Либия и не прави сондажи на място.
Дъщерната компания на руската Газпром - Газпром интърнешънъл (Gazprom International) все още не евакуира сътрудниците си от Либия, но следи обстановката, съобщи за РИА Новости представителят на компанията Сергей Тагашов. Той уточни, че офисът на компанията се намира в Триполи, а в страната работят около 20 нейни специалисти, като се уточнява точният брой на членовете от придружаващи семейства и командированите специалисти. 
За анализаторите на петролния пазар обаче, преустановяването на доставките от Либия няма да е най-големият проблем. Според тях истински дисбаланс на пазара ще се получи ако протестите срещу авторитарните режими достигнат държави като Саудитска Арабия и Иран. Най-голямата държава на Арабския полуостров добива над 12 млн. барела петрол на ден, а Иран - 2.7 млн. барела дневно. Двете държави заемат първите две места по добив в ОПЕК. Общо държавите от Близкия Изток и Северна Африка добиват 36% от петрола в света и разполагат с 61% от нефтените залежи в света.