Представи си, че си програмист и можеш да правиш едва ли не всичко - можеш да програмираш игра, страхотно изглеждащ уебсайт, интерактивна онлайн платформа и какво ли още не. Единственият ти проблем е, че си на свободна практика и никой не знае нищо за теб. Правил си проекти за роднини и приятели, но това е. Как ще продължиш?

Единият ти вариант е да се запишеш в сайтове за фрилансъри и по този начин да си търсиш работа. Добре, обаче и портфолио нямаш, а искаш да постигнеш постоянен доход от 2000 лева на месец. Какво правиш? Много гурута и коучове ще те таксуват солено, за да ти помогнат, но в случая можеш и сам да си помогнеш като се коучнеш сам.

Какво е това нещо "коучване" обаче? Какво точно правят тези така наречени коучове? Днес ще разбулим тази мистерия и ще ти покажем как можеш да се себе-коучваш.

Същината на коучването е в изваждането на повърхността скрития потенциал и гений на коучвания човек чрез отворени въпроси. Коучът не предлага съвети и насоки, не осъжда клиента и не прави предложения. Коучът е този, който направлява разговорът, който те държи отговорен за действията ти и който ти помага да постигнеш своя цел.

Всичко това можеш да направиш и сам за себе си, ако нямаш възможност да наемеш коуч. Имай предвид обаче, че за големи и дълготрайни цели е препоръчително да потърсиш съдействието на коуч. Примерни подходящи за себе-коучинг цели са 'Аз повишавам онлайн продажбите ми с 10% седмично в рамките на 2 месеца' и 'Аз свалям 4 килограма за 3 месеца'. Добре е тези цели да са част от по-голяма цел.

Идва ред на самия коучинг процес като днес ще говорим за един от най-лесните за следване модели, а именно моделът G. R. O. W. с бонус стъпки, предложени от Елица Костова.

  1. Goal - цел

Първо, формулирай своята цел в едно изречение, сегашно време, която както казахме, е препоръчително да бъде малка цел. Ето тук можеш да научиш повече за целеполагането като процес.

  1. Reality - реалност

Второ, вземи лист и химикал и направи два списъка. Единият от които съдържа всичко, което можеш, всичко до което имаш достъп като ресурс и всяко личностно качество, релевантно към целта. Вторият списък изисква от теб брутална откровеност, за да опишеш всичко, което все още нямаш - личностни качества, умения и ресурси.

Бонус стъпка: След като си готов с първия списък го прочети от край до край и почувствай благодарност за това, къде се намираш в момента по отношение на целта. Поддържай това чувство в продължение на поне една минута.

  1. Opportunities - възможности

Трето, засечи 5 минути, в които да изредиш всяка възможност, чрез която ще постигнеш напредък по пътя към целта или директно ще я изпълниш. Запиши абсолютно всяка идея без значение колко глупава ти се струва. Колкото повече, толкова по-добре.

Бонус стъпка: Активна или обикновена медитация

  1. Way forward - пътя напред

Четвърто и последно, определи пътя напред. Това означава да избереш една стъпка, която да предприемеш или една възможност, по която да действаш сега. Фокусирай се върху този избор и дейно го утвърждавай всеки ден в продължение на поне една седмица.

Когато приключиш този процес и постигнеш напредък, можеш да повториш процеса с друга цел. Допълнителните стъпки служат за усилване ефекта на коучинга.

A за да разбереш повече за коучинга и да имаш възможност да се развиеш кариерно, можеш да дойдеш на Scale Up Your Career и да разбереш както за професията на коуч, така и как да развиеш кариерата си.