Кариерата е нещо повече от работа, повече от поредица работни места, повече от късмет или случайност. Кариерата е път. Тя може да кривне, но поне за повечето хора има усещане за посока. Откъде обаче идва посоката?

 Личността е определяща.

Личните таланти, ценности и мотивация оказват влияние при вземането на решения за кариерата ви. Съзнателно или не, вие мотивирате с тях всеки свой избор: дали да останете на работа или да си тръгнете, накъде да вървите. Те определят и доколко се чувствате удовлетворени и успешни там, където сте. Не вярвате ли?

Малко история.

Ана също не вярваше, когато дойде за кариерна консултация при нас миналата есен. Ана беше проектен мениджър в дигитална стартъп компания. Заедно с обичайните отговорности обаче тя създаваше и контролираше процесите в компанията, следеше за законовото съответствие и наблюдаваше финансите. На практика крепеше цялата организация, докато колегите й просто създаваха продукт. Ана дойде силно демотивирана и с усещането, че усилията й не се оценяват. Сподели, че се усеща единствения отговорен човек във фирмата сред мнозинство безотговорни. Макар тази позиция да бе добра точка в автобиографията й и да получаваше добро заплащане, Ана усещаше, че нещо не е наред. Че не получава признанието, което заслужава.

След внимателно изследване на нейните лични ценности и мотивация, ние й предложихме да ги съпостави с тези на фирмата. Оказа се, че именно ценностите на стартъп културата: динамика, бърза адаптация, отговорност дори и за неща, които не са директно свързани с работата й, противоречат на ценностите на Ана. Като човек Ана ценеше сигурността и дългосрочната перспектива на работното място. Беше готова да дава много, но очакваше ясно признание за усилията си. Търсеше да "принадлежи" някъде, вместо да се чувства като фрийленсър в компанията.

Оттук нататък пътят за Ана стана ясен: тя проучи големи компании с традиции в проектния мениджмънт. Направи списък с подходящи работодатели на база на съвпадението в ценностите. Днес Ана е спокойна и удовлетворена на новата си позиция.

Можете ли да направите същото?

Определено да. Съществуват инструменти, които ви помагат да си изясните собствените си ценности и ви предлагат стратегия в избора на кариера. Един от тях е Въпросникът за планиране на успешна кариера на д-р Брук Дер - световно известен експерт в кариерното развитие. Въпросникът идентифицира пет отделни типа кариерна ориентация, всяка с различни мотивационни нужди, възможни проблеми на работното място и стратегии за успех там.

С кои от тях се идентифицирате?

1. Стремеж да изпреварвате:·

 • Мотивация: Води ви желанието да задминете всички наоколо. Предпочитате да действате. Използвате власт, за да постигате целите си.·
 • Възможни проблеми: Интриги, агресивна конкуренция и завист от околните.·
 • Стратегия за успех: Научете културата на фирмата, в която работите. Поддържайте добри стратегически отношения с колегите си.

2. Стремеж към сигурност:·

 • Мотивация: Води ви сигурността на работното място и лоялността към фирмата. Търсите предвидимост и рутина. Имате нужда от искрено признание за усилията ви и от това да "принадлежите" към компанията.·
 • Възможни проблеми: Конфликт с масовата култура на успех и трудно справяне с промяна.·
 • Стратегия за успех: Научете се да следвате по-добре течението и да информирате често другите за приноса и успехите си.

3. Стремеж към свобода:·

 • Мотивация: Води ви независимостта и автономията. Предпочитате малко бюрокрация, повече личен контрол върху процеса на работа и повече творческа свобода.·
 • Възможни проблеми: Конфликт с мениджмънта или да ви мислят за лош екипен играч.·
 • Стратегия за успех: Спечелете доверието на хората, с които работите, и влагайте усилия в екипната работа.

4. Стремеж нагоре:·

 • Мотивация: Води ви предизвикателството и възбудата. Предпочитате да правите нови неща по нови начини, да сте на гребена на вълната на промяната.·
 • Възможни проблеми: Конфликт с организационната култура и изискванията за работа във фирмата.·
 • Стратегия за успех: Изберете правилната компания, с която споделяте общи ценности и развийте дипломатическите си умения за да общувате правилно с мениджмънта.

5. Стремеж към баланс:·

 • Мотивация: Води ви балансът между работа, личен живот и личностно развитие. Предпочитате гъвкаво работно време и възможност да правите и други неща.·
 • Възможни проблеми: Хората могат да решат, че не приемате работата си на сериозно.·
 • Стратегия за успех: Влагайте усилия в управлението на времето си, наблегнете на екипната работа и се постарайте хората да ви възприемат като екипен играч.

Съвет от нас:

Направете за себе си проста матрица, като изберете от петте фактора онези, които отговарят на вас. В матрицата можете да включите "възможни проблеми" и "стратегия за успех". Запишете онези ситуации, които вие срещате често на работното място и добавете възможни решения, на база на стратегията за успех. Тествайте тези решения поне 21 дни и наблюдавайте как се променя отношението на околните към вас.

Всеки инструмент за кариерно ориентиране цели да подобри яснотата, с която виждате себе си: какво искате, какви способности и таланти имате и какви са възможните пътища на реализация. Накрая обаче смисъл имат само тези инструменти, които ви предлагат стратегия за избор на кариера и управляването й после. Резултатите трябва преди всичко да се проверят в живота, с реални действия. Така действаме и в Career rEvolution - първата програма за кариерно ориентиране в България.