След решението на Върховния касационен съд за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение застрахователният бранш е изправен пред финансова заплаха. Това коментира в ефира на bTV Светла Нестерова, председател на Асоциацията на застрахователите (АБЗ).

Тя изрично подчерта, че компаниите не искат лимит на обезщетенията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност", а лимит само на един единствен компонент по тях - обезщетението за болка и страдание. 

"Този компонент е трудно оценим, практиката е много изкривена и поражда тежки и криминални схеми", каза още Несторова.

По думите ѝ практиките са ужасяващи - като се започне от това да се прибират по 80-90% от обезщетението под формата на адвокатски хонорар, наемат се погребални агенти, работи се със служители на МВР, адвокати разбират за смъртта на човек на пътя преди близките му. Ние се борим с тези практики отдавна, каза още председателят на Асоциацията на застрахователите.

Според Несторова по-честно би било да се плаща за действителния икономически ефект, като обясни, че човешкият живот няма цена, но има икономически ефект от загубата, а в целия свят има методика за изчислението му.

Относно внесените промени в кодекса от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова Несторова коментира, че са по-скоро "кризисни". Според АБЗ праговете трябва да са временни, докато се изработи ефективна методика за неимуществените обезщетения.

Според Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи, решението на ВКС по отношение на обезщетенията при катастрофа дестабилизира финансовия сектор. "Никой не ограничава имуществени обезщетения, които мога да се търсят в случай на смърт, което освен различни финансови обезщетения включват лечение, медицински разноски, както и загуба на доход на семейството и т.н. Говорим за съвсем малък компонент - символичното обезщетение за болки и страдания, което в България не е символично. В Европа средният размер е между 10 и 20 хил. ", обясни тя в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.