Компанията "Мерск" (Maersk) обяви, че част от товарните й кораби няма да преминават през Панамския канал заради ограниченията на морския трафик през него, наложени от местните власти на фона на тежката суша в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Промяната засяга контейнеровози на датския гигант в сектора на морския товарен транспорт, които плават между Австралия и Нова Зеландия и портове, разположени на източното крайбрежие на Северна и Латинска Америка. Те ще акостират на пристанища на тихоокеанското и атлантическото крайбрежие на Панама, съответно в Балбоа и Мансанийо. Там контейнерите ще бъдат претоварвани на влакове и ще бъдат превозвани по суша между двата бряга, където отново ще бъдат товарени на кораби, посочва "Мерск" на сайта си.

Железопътното трасе, от единия до другия бряг на Панама, е с дължина около 80 километра.

В края на миналата година "Мерск" (Maersk) обяви, че налага допълнителни такси за превоза по море на контейнери, натоварени на някое от пристанищата в Азия, припомня Ройтерс.

Датската компания повиши цените си, тъй като е принудена да пренасочва корабите си, пътуващи от Азия, към по-дългия маршрут покрай нос Добра надежда, разположен в южната част на Африка. Причината за това решение са продължаващите атаки срещу търговски плавателни съдове, които преминават през Аденския залив и Червено море, от страна на екстремисткото ислямистко движение на хусите в Йемен.